VIL SPRE KUNNSKAP OM TARMKREFT: Helseminister Bent Høie (t.v) deltok på Verdens kreftdag samman med Kreftforeningens Ole Alexander Opdalshei. En oppblåsbar tarm var for anledningen Kreftforeningens alternative røde løper på arrangementet i Oslo torsdag. Foto: Kreftforeningen

Tarmkreft har stort forebyggings-potensial

Tarmkreft er den kreftsykdommen der det er stort potensial for forebygging, ifølge forsker Rune Blomhoff.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Forekomsten av tykk- og endetarmskreft er tredoblet de siste femti årene.

Torsdag er det Verdens kreftdag, og Kreftforeningen setter søkelyset på tarmkreft.

Taus folkesykdom
Sykdommen benevnes som «den tause folkesykdommen», og i en undersøkelse som TNS Gallup har utført for Kreftforeningen, svarer deltakerne at tarmkreft, sammen med føflekkreft, er sykdommen de frykter mest.

Norge har høyere forekomst av kreft i tykk- og endetarm enn USA og andre land i Europa. Sykdommen er mye vanligere i i-land enn i u-land.

Det er klare holdepunkter for at kosthold og livsstil er risikofaktorer.

Rune Blomhoff, forsker ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, var invitert til Kreftforeningen for å snakke om hvilken rolle kosthold spiller i forebyggingen av sykdommen.

– Man regner med at omkring 70 prosent av all tarmkreft kunne blitt forebygget. Sykdommen er den med størst potensial for å kunne forebygges, sa Blomhoff.

Overvekt og høyt alkoholforbruk er kjente risikofaktorer for å utvikle sykdommen. Ifølge Blomhoff er det nå stor faglig enighet om hva som er status når det kommer til kunnskap om kosthold. Å spise minst en halv kilo frukt og grønt om dagen, spise grove kornprodukter og mindre rødt kjøtt, er blant rådene som gis i forebygggingsøyemed.
– Kunstige tilskudd reduserer ikke risikoen
– Tilskudd av fiber og antioksidanter reduserer ikke risikoen, det finns det ingen dokumentasjon på at det gjør. Det er blandingen av fiber og antioksidanter som naturen har laget til oss, som har effekt, sa Blomhoff.

Powered by Labrador CMS