ENIG: Sveinung Stensland (H) er enig i at det går for tregt å få nye kreftmedisiner inn i behandlingsretningslinjene. Arkivfoto Foto:

– Kanskje litt mange kokker

Høyres Sveinung Stensland er enig i kritikken fra Kreftregisteret om det norske godkjenningssystemet for nye medisiner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/LITTERATURHUSET: Onsdag la Kreftregisterets direktør Giske Ursin fram overlevelsesdata på ny kreftbehandling, men sa samtidig at det tar for lang tid å få disse medikamentene i bruk i Norge.

Dette gjør at Kreftregisteret må vente lenge på å få fram overlevelsesdata når det gjelder kreft.  

– Dobbeltarbeid
Sveinung Stensland (H), medlem i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget er «helt enig».

– Det som lyser mest mot meg her er kanskje måten det er organisert på, det er kanskje litt mange kokker og dobbeltarbeid. Hvorfor skal vi gjøre ting som er gjort i andre land og gå parallelle løp. Vi trenger ikke vente til en søknad er inne før vi fortsetter med den neste. Det er helt klart en utålmodighet politisk på dette, sier Stensland.

– Hva vil dere gjøre for at beslutningsystemet blir raskere, og at Kreftregisteret dermed skal få gode data å jobbe med?
– Vi får fortsette med politisk press. Det kom forbedringer i fjor og vi håper på forbedringer i år. Vi har jo endret Helseregisterloven, det er et viktig grep. Vi ønsker bedre tilgjengelighet på registre, svaret er vel mer penger. Vi bevilget ti millioner i årets budsjett til bedre saksbehandlingskapasiet, sier Stensland.

Han avviser at han kritiserer systemet og Beslutningsforum slik det fungerer i dag:

–Men jeg ser at det kan jobbes smartere og det forekommer dobbeltarbeid. Det er ingen grunn til å utrede ting som allerede er utredet. prosessene kan gå parallelt, og vi må i større grad samordne arbeidet med EU-land.

–Samtidig er det viktig å bedre saksbehandlingskapasiteten, slik vi har bevilget penger til. Et annet moment er tiden det tar når myndighetene ber om tilbakemelding fra leverandørene. Også industrien kan bidra til at dette går smidigere, sier Stensland.

Powered by Labrador CMS