Jo mer søvnproblemer, jo større er risikoen for sosiale og emosjonelle vansker, ifølge forsker Mari Hysing. Foto: Colourbox

Toåringer med søvnproblemer har oftere sosiale og emosjonelle vansker

Kort søvnlengde og nattlige oppvåkninger er hyppigst hos barn med sosiale og emosjonelle vansker, viser ny norsk studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Forskerne har undersøkt barn av 2014 kvinner to år etter fødselen. Studien er publisert i Infant Behavior and Development.

Nattlige oppvåkninger er hyppig hos toåringer. Mer enn halvparten av barna våknet én til to ganger hver natt. 7 prosent våknet tre ganger eller mer.

Mindre enn 11 timer
Kort søvnlengde og nattlige oppvåkninger var hyppigst hos barn med høy grad av sosiale og emosjonelle vansker.

– For eksempel var det å sove mindre enn 11 timer assosiert med 5 ganger økt risiko for sosiale og emosjonelle problemer, sammenlignet med å sove 13-14 timer pr natt, sier Mari Hysing, førsteforfatter på studien og forsker ved RKBU Vest.

Årsaksforhold
I studien er det ikke mulig å konkludere om årsaksforhold, sier Hysing.

– Basert på tidligere studier antar vi at dette kan gå begge veier. Det vil si at søvnvansker er en risikofaktor for utvikling av senere sosiale og emosjonelle problemer. Samtidig kan emosjonelle vansker forsterke søvnvansker, sier hun.

Hos det enkelte barn er det ikke usannsynlig at symptomene kan forsterke hverandre, ifølge Hysing.

Innsovning
10% av barna brukte mer enn 30 minutter på å sovne om kvelden.

Forskerne har korrigert for utviklingsforstyrrelser i studien.

– Alle sammenhengene var dose-respons-avhengige. Altså- jo mer søvnproblemer, jo større risiko for sosiale og emosjonelle vansker, sier Hysing.

Etablere god søvn
Hun mener det er god grunn til å være oppmerksom på søvn når små barn strever med sosiale og emosjonelle vansker, og også vice versa.

– Det å etablere gode søvnrutiner kan være en god måte å tilrettelegge på, også for god regulering av følelser. Tilstrekkelig søvn for små barn er viktig, sier Hysing.

Faktorer for søvn og følelser
Så er det også mange av de samme faktorene som kan være avgjørende både for søvn og følelsesregulering.

– Gode rutiner når det gjelder måltider og søvn, som gir forutsigbarhet og rytme, og det å vise varme og sensitivitet for barnet, sier Hysing.

Hysing og hennes kolleger har tidligere publisert en studie i Jama Pediatrics, som viste at søvnvansker ved 18 måneders alder var forløper for senere psykiske vansker.

Powered by Labrador CMS