FRA LAB TIL PASIENT: Midlene som tildeles gjennom Forskningsrådet BIA-program skal blant annet bidra til økt satsing på forskningsbasert innovasjon i næringslivet. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

10 av 50 prosjekter som får støtte er innen biomedisin

Forskningsrådets program Brukerstyrt innovasjonsarena fikk 33 prosent flere søknader enn i fjor, og flere prosjekter innen kreftbehandling har fått en del av den drøyt halve milliarden i år.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en økt vilje i næringslivet til å bruke forskning for å skape innovasjon. Administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet

Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA) er Forskningsrådets største program for næringsrettet forskning. Bedriftene bestemmer selv hva de vil forske på og hvem de vil samarbeide med.
Over en halv milliard
I alt bevilger Forskningsrådet 532 millioner, fordelt på 50 innovasjonsprosjekter. Ti av prosjektene er i kategorien biomedisin.
Like mange prosjekter innen IKT får støtte, mens vareproduksjon er den kategorien med flest tildelinger, hvor 12 prosjekter får midler fra Forskningsrådet.
Opptil 15 millioner
Selskapet Nordic Nanovector er blant selskapene som er tildelt midler fra Forskningsrådet. Ifølge en pressemelding fra Nordic Nanovector, får selskapet inntil 15 millioner kroner over en tre-årsperiode til utvikling av målrettet behandling, såkalte nye antistoff radionuklide-konjugat, for pasienter med leukemi og non-Hodgkins lymfom.

Selskapets ledende legemiddel i dag er Betalutin. Målet er godkjenning for dette legemiddelet innen første halvår 2019.
Hjerte-ultralyd
Flere andre selskaper med prosjekter innen kreftbehandling, står på Forskningsrådets liste over tildelingene.
Dette gjelder blant andre Nextera AS med prosjekt om ny målrettet terapi for leukemi. Bionor Immuno AS får midler til klinisk studie på en terapeutisk HIV-vaksine.
Også GE Vingmed Ultrasound A/S nådde opp i konkurransen med prosjekt på kardiovaskulær ultralyd.

Se hele listen over tildelingene på nettsiden til Forskningsrådet.
33 prosent økning
181 prosjekter søkte om støtte, og antallet søknader har ifølge Forskningsrådet økt med 33 prosent sammenlignet med i fjor.
– Det viser en økt vilje i næringslivet til å bruke forskning for å skape innovasjon. Dette er viktig og nødvendig for at vi skal hevde oss innen næringer som blir mer og mer kunnskapsbaserte, uttaler administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet.
Midlene til de 50 prosjektene skal blant annet bidra til økt satsing på forskningsbasert innovasjon i næringslivet. Én av to prosjekttildelinger i år går til virksomheter som ikke tidligere har hatt innovasjonsprosjekter i BIA.

Powered by Labrador CMS