NYTT PRODUKT: Frode Hellesnes og Jan Stenberg fra Biogen presenterte sitt nye biotilsvarende legemiddel under LIS-seminaret for TNF-hemmere. Foto: Unni Skoglund

– Vi har tenkt til å være en aktør i dette markedet over tid

Nå blir det opp til sykehusene og forskriverne hvorvidt de vil bytte, ifølge Biogen-direktør Frode Hellesnes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Etanercept

Biologisk legemiddel i klassen TNF-hemmere, som brukes i behandlingen av leddgikt og psoriasis.Originalpreparatet markedsføres av Pfizer under navnet Enbrel. Det biotilsvarende preparatet markedsføres av Biogen under navnet BenepaliBenepali ble helt nylig lansert på markedet – produktet fikk EU-godkjennelse i midten av januar.

TRONDHEIM/BRITANNIA HOTEL: Det biotilsvarende legemiddelet Benepali utkonkurrerte originalpreparatet Enbrel da resultatene fra anbudskonkurransen for TNF-hemmere ble kunngjort av Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS).
Biogen hadde tilbudt en rabatt på 47 prosent for Benepali, mens Pfizer hadde senket prisen med 41 prosent.

Regiondirektør Frode Hellesnes i Biogen forteller at selskapet har utformet et tilbud med tanke på hva som er bærekraftig på lengre sikt.

– Vi mener vi har lagt oss på et fornuftig prisnivå. Vi ønsker å være konkurransedyktige, samtidig som vi har tenkt til å være en aktør i dette markedet over tid, sier Hellesnes til Dagens Medisin.
Ett døgn og ni timer
Med en omsetning på 363 millioner kroner, var originalpreparatet Enbrel det nest mest omsatte legemiddelet på det norske markedet i 2015 – en statistikk der flere av TNF-hemmerne rager høyt.

– Biologiske legemidler representerer store utgifter for helsevesenet. Frem til biotilsvarende legemidler ble utviklet, var det ikke noen mekanisme for å redusere kostnadene når patenter utløp. På sikt kan man ikke fortsette å legge til nye, kostbare behandlinger uten å ta ned kostnadene på de gamle, sier Hellesnes.

– Hva tror du utfallet av anbudskonkurransen vil bety for omsetningen deres?

– Det blir faktisk opp til helseforetakene og forskriverne. Vi ser at det finnes et potensial for innsparing ved et raskt bytte, men det er ikke noe vi skal legge oss opp i: Vi tilbyr vårt produkt, og så blir det opp til markedet å avgjøre.

Hellesnes forteller at det tok ett døgn og ni timer fra selskapet leverte Legemiddelverket EU-beslutningen om at legemiddelet var godkjent, til det fikk norsk markedsføringstillatelse. Han berømmer helsemyndighetene for rask saksbehandling i saken.
Ikke aller billigst
Selv om Benepali har lavere pris enn Enbrel, er det nye biotilsvarende ikke det aller rimeligste pasientadministrerte legemiddelet. Vinneren er UCB Pharma med sitt legemiddel Cimzia.
Sum behandlingskostnad i to år for pasienter med revmatoid artritt er 110.848 kroner for Cimzia. Til sammenligning er kostnadene 146.916 kroner for Benepali og 165.942 kroner for Enbrel.
– Ikke stor forskjell
Da resultatene fra LIS-anbudet ble offentliggjort, kom det frem at Pfizer hadde tilbudt en rabatt på 41 prosent på Enbrel-pakningen med 50 milligram ferdigfylt penn. For de øvrige formuleringene og doseringene av legemiddelet var rabattene langt mindre.

– Enbrel er kommet i den fasen av livssyklusen sin at det er naturlig at den går ned i pris. Prisforskjellen var ikke overraskende; den var helt forventet, sier daglig leder Sissel Lønning Andresen i Pfizer Norge.

IKKE OVERRASKET: Daglig leder Sissel Lønning Andresen i Pfizer Norge mener prisforskjellen mellom originalpreparatet og det biotilsvarende legemiddelet var til å forvente. Foto: Unni Skoglund

– Vil utfallet av anbudskonkurransen påvirke omsetningen av Enbrel?

– Anbefalingene ligger til grunn, og gjelder for nye pasienter. Et bytte bør være klinisk motivert. Vi har gitt en betydelig rabatt på vår penn, hvor prisforskjellen til Benepali sin penn faktisk ikke er så stor. Vi mener dette vil muliggjøre at stabile, velbehandlede Enbrel-pasienter kan fortsette på Enbrel, sier Andresen.
Saken er redigert og oppdatert 1. februar.

Powered by Labrador CMS