INTUBERING I 8. MÅNED: Utstyrt med pute på magen ønsker legene Christopher Kvistad (t.v.) og Sven Olav Løstgård helseministeren og Spekter-lederen velkommen på vakt. Foto:

Twitteropprør etter gravidstrid

Med pute på magen protesterer yngre leger mot at høygravide sykehusleger ikke skal få automatisk vaktfritak.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

På Twitter poster nå en rekke yngre leger bilder av seg selv på vakt med pute på magen. Bildene, som er tagget #velkommenpåvakt, er en kritikk mot den ferske dommen i arbeidsretten der det ble klart at høygravide leger ikke automatisk har rett på vaktfritak.

Dommen har utløst en konflikt mellom Yngre legers forening (Ylf) og Spekter-direktør Anne-Kari Bratten. Ylfs Clara Sofie Bratholm mener både pasientsikkerhet og gravide sykehuslegers helse settes på spill, mens Bratten mener Bratholm sprer usannheter.

Det er vanskelig for høygravide å løpe til en hjertestans og gi kompresjoner Christoper Kvistad, lege

Valgfri 12 kilos pute på magen
Det er LIS-lege og styremedlem i Yngre legers forening, Christopher Kvistad, som har tatt initiativ til Twitter-kampanjen. I et blogginnlegg i Dagens Medisin skriver Kvistad at responsen fra Bratten tyder på en svært forskjellig virkelighetsoppfatning mellom de som driver med vaktarbeid, og de som ikke gjør det.

For å utbedre denne forskjellen kommer han med følgende oppfordring til Anne-Kari Bratten og helseminister Bent Høie, som han mener har tatt Spekters side.

«Vær med og delta på en vanlig vakt for en LIS-lege i et akuttmottak. Gjerne her på Haukeland og gjerne på kveld og nattestid. Dere kan da selv velge om dere vil ha en 12 kilos pute rundt magen når vi løper til hjertestansen. Dette er imidlertid et valg som nå ikke lenger er de gravide legene i siste trimester forunt».

– Provoserende
– Hva ønsker dere å oppnå?

– Ved å sette det litt på spissen ønsker vi å få frem realiteten i hva Spekter vil. Det har over lang tid vært en praksis for at gravide i siste trimester får valget om man vil gå vakter eller ikke. Det har vært en god ordning, og vi oppfatter det som provoserende at Spekter vil endre dette, sier Kvistad til Dagens Medisin.

Han sier han er bekymret for sine gravide kolleger.

– Det er travelt og stilles høye krav til dem som går vakt. Det er vanskelig for høygravide å løpe til en hjertestans og gi kompresjoner, sier Kvistad, som også mener det kan få konsekvenser for pasientsikkerheten.

Ser til naboland
– I andre land, som Sverige og Danmark, er gravide leger tatt ut av vakt de siste to månedene, og jeg ser ingen grunn til at det skal gjøres forskjell med norske leger, sier Kvistad, som jobber på nevrologisk avdeling på Haukeland universitetssykehus.

Han har foreløpig ikke fått noen respons på invitasjonen sendt Bratten og Høie.

– Det er jo skuffende, sier han.

Anne-Kari Bratten mener på sin side at Yngre legers forening har misforstått, og betegner kampanjen som «underlig». Les hele svaret hennes her.

Powered by Labrador CMS