Kreftopererte menn kan få potensen tilbake med stamceller

Stamceller fra fettvev kan gi menn potensen tilbake, viser dansk forskning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

- Undersøkelsen vår vider at 73 prosent av de undersøkte impotente mennene fikk potensen tilbake etter en behandling med stamceller fra den såkalte «vaskulær fraktion», som er celler omkring blodkar i fettvev, sier professor og overlege Søren P. Sheikh ved Odense Universitetshospital, sisteforfatter på studien.

Stabil effekt
- Det høres nesten for godt ut til å være sant, men humane stamceller finner selv ut hva de skal brukes til når de plasseres et annet sted i kroppen, sier Sheikh i en pressemelding.

17 menn mellom 46 og 69 år deltok i studien, alle operert for prostatakreft. Resultatene ble publisert i EBioMedicine denne uken. Inntil videre har effekten holdt seg stabil i ett år, ifølge forskeren.

- Det er bemerkelsesverdig, særlig siden disse mennene ikke hadde effekt av tradisjonell medisinsk behandling, sier Sheikh.

Begrensninger
Ingen har tatt skade av behandlingen. I artikkelen peker forskerne på flere begrensninger ved denne pilotstudien.

Studien er gjennomført uten en kontrollgruppe, og forskerne kan derfor ikke utelukke at placebo-effekt kan spille inn på resultatene. Det er derfor nødvendig med flere studier, understreker forskerne.

Powered by Labrador CMS