LOKK OVER VEIEN: Sykehusledelsens foretrukne utbygging på Gaustad innebærer blant annet å legge lokk over ringveien. Et slikt lokk kan bli vanskelig gjennomførbart, konkluderer konsulentbyråene OPAK og Metier. Foto: Nordic (illustrasjon)

Høyere risiko enn OUS har tatt høyde for, ifølge eksterne konsulenter

Kvalitetssikring peker på stor risiko ved OUS-ledelsens skisserte sykehusutbygging på Gaustad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I desember slapp Oslo universitetssykehus (OUS) sin foreløpig siste rapport i den såkalte idéfaseprosessen. I rapporten heter det at en delvis samling på Gaustad i kombinasjon med nytt lokalsykehus på Aker er den beste løsningen for fremtidig lokalisering. Denne lokaliseringen innebærer blant annet å legge lokk med parkanlegg over Ring 3, og å rive Preklinisk institutt og sykehotellet på Rikshospitalet.

Ifølge konsulentselskapene Metier og OPAK er imidlertid risikoen ved denne utbyggingen større enn OUS har tatt høyde for: «Vi vurderer risikoen i alternativ 3 (delvis samling på Gaustad) som større enn det som reflekteres i rapporten», heter det i presentasjonen fra konsulentbyråene.

Dette er saken

Sommeren 2014 slapp ledelsen ved Oslo universitetssykehus rapporten «Idéfase OUS – Campus Oslo», som tok for seg flere ulike alternativer for fremtidig sykehuslokalisering. Alternativet som ble vurdert som det beste, innebar å samle hele driften til et «Campus Oslo» på Gaustad og sørover.I februar 2015 trakk OUS-ledelsen forslaget om en samlokalisering på Gaustad, og lanserte heller et forslag om en nedskalert samling på Gaustad i kombinasjon med lokalsykehus et annet sted i byen. Beslutningen kom i etterkant av at en samlokalisering hadde fått kritikk både fra høringsinstanser og fra politisk hold.I april besluttet OUS-styret at det skal foregå kreftbehandling ved Radiumhospitalet i minst 15 år. Parallelt med idéfaseprosessen for hoveddelen av sykehusdriften er det satt i gang planleggingsprosesser for Radiumhospitalet og for Regional sikkerhetsavdeling (RSA) som i dag ligger på Dikemark.I desember slapp OUS en såkalt konkretisering av idéfaserapporten. Her anbefales det videre utredning av tre alternativer: Delvis samling på Gaustad kombinert med lokalsykehus et annet sted i byen, delt løsning mellom Gaustad og Ullevål og fortsatt drift på dagens adresser (0-alternativet).Første etappe av denne løsningen er anslått å koste rundt 15 milliarder kroner – fem milliarder mer enn de ti milliardene Helse Sør-Øst har sagt at sykehuset kan planlegge ut fra.


Problemer med lokk over veien
Blant konklusjonene i selskapenes eksterne kvalitetssikring, pekes det på en reguleringsrisiko, som ifølge Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune kan innebære at tomtearealene på Gaustad blir for små til den skisserte utbyggingen.

I tillegg viser Metier og OPAK til Statens vegvesen, som peker på problemer med de skisserte løsningene for å legge lokk over Ring 3. Vegvesenet mener dessuten planleggingshorisonten på 10 til 15 år for et slikt lokk er for kort.

I et brev til sykehusledelsen skriver Vegvesenet at ulempene ved å legge lokk over ringveien «vil være langt større enn fordelene», og anbefaler heller at det anlegges en bred bro.


– Løser ikke kapasitetsproblemet
Disse usikkerhetsmomentene innebærer en stor risiko både for forsinkelse og for stopp i utbyggingen, ifølge den eksterne kvalitetssikringen: «Dette gjelder spesielt en eventuell første etappe med samling av regionfunksjoner på Gaustad», heter det i presentasjonen.

Den eksterne kvalitetssikringen konkluderer også med at sykehusutbyggingen, ut fra det som fremkommer i rapporten, ikke vil løse det økte kapasitetsbehovet, at dagens sykehusbygninger ut fra kapasitetsbehovet ikke fullt ut kan avhendes før 2030, og at det er grunn til å vente et stort behov for økte arealer også etter 2030.

«Før ferdigstillelse av nytt sykehus er det derfor sannsynlig at man må opprette et nytt sykehusprosjekt for OUS», heter det i presentasjonen.


«Viktig at prosjektet føres videre»
Hovedkonklusjonene i den eksterne kvalitetssikringen ble nylig presentert for sykehusets ledelse og styringsgruppen for idéfasearbeidet. Selve rapporten med kvalitetssikringen skulle etter planen slippes i midten av januar, men er forsinket.

Neste uke skal styret ved OUS ta stilling til den seneste idéfaserapporten. Administrerende direktør Bjørn Erikstein anbefaler at saken sendes til Helse Sør-Øst RHF for videre behandling.

«Kvalitetssikrer har i presentasjonen understreket, på tross av de merknader som fremkommer, at det er viktig at prosjektet føres videre», skriver Erikstein i saksfremlegget til sykehusets styre.

Her skriver han også at byrådet i Oslo kommune har uttrykt støtte for delvis samling på Gaustad kombinert med lokalsykehus på Aker.

Powered by Labrador CMS