SYKEHJEM: De neste tre årene vil utvalgte kommuner, som en prøveordning, ha blant annet statlig finansierte sykehjem. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

18 kommuner med i en statlig prøveordning

Helse- og omsorgsdepartementet har nå avgjort hvilke kommuner som skal delta i en forsøksordning med statlig finansering av omsorgstjenestene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I statsbudsjettet for i år har regjeringen bevilget midler til et forsøk med statlig finansiering av omsorgstjenestene.

Forsøksordningen starter 1. mai i år og skal vare i tre år. 
Statlige kriterier
Kommunale omsorgstjenester inkluderer blant annet hjemmesykepleie, sykehjem, avlastningstiltak, støttekontakt og brukerstyrt personlig assistanse (BPA), og prøveordningen omfatter alle omsorgstjenester og brukergrupper.
Forsøksordningen med statlig finansiering av omsorgstjenester omfatter to modeller. Begge er statlig finansiert, men i den ene modellen, må kommunene også følge statlige kriterier for tildeling av omsorgstjenester.
To ulike modeller
Modell A: Tjenester tildeles etter statlige tildelingskriterier og statlig satt budsjettramme. I modell A skal kommunen i forsøksperioden følge de instruksene som Helsedirektoratet gir om forståelse og praktisering av de statlige kriteriene for arbeidsprosess og tjenestetildeling. Den statlige prismodellen skal benyttes.

Også i modell B får kommunene øremerkede midler, men kommunene skal tildele tjenester som før – benytte kommunens egne tildelingskriterier. Midlene øremerkes til sektoren, og det gis et inntektspåslag på 4 prosent av netto driftsutgifter til omsorgstjenester, begrenset oppad til 25 millioner kroner per år for hver kommune.
I begge modellene vil kommunen fortsatt være ansvarlig for enkeltvedtak som fattes, og klagehåndtering og tilsyn med tjenestene blir som i dag, ifølge Helsedirektoratet.
Ni i hver modell
Dette er kommunene som deltar i utprøvingen:

Modell A:                         Modell B:
Tønsberg                         Moss

Os                                     Stange

Stjørdal                             Spydeberg

Gran                                  Lenvik

Lillesand                           Flesberg

Narvik                                Selbu

Trøgstad                            Sykkylven

Hobøl                                 Gjerstad

Vestre Slidre                      Samnanger
Kommunene som skal delta i forsøket skal nå gjennom en opplæringsfase før forsøket settes i gang 1. mai.
Her kan du lese mer om forsøksordningen.

Powered by Labrador CMS