ENDRING: Bildet viser hvordan søvnløshet påvirker koblinger i hjernen i oppmerksomhets-nettverket. Den røde linjen viser den søvnløse gruppen, mens den svarte linjen er gruppen som fikk sove som vanlig. Foto: Tobias Kaufmann, UiO

Én søvnløs natt endrer forbindelser i hjernen

Koblinger i hjernen endres kraftig etter én søvnløs natt, slår forskere ved UiO fast i ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Vi har studert hva som skjer i hjernen hvis vi ikke sover, sier førsteforfatter av studien, Tobias Kaufmann, postdoktor ved the Norwegian Centre for Mental Disorders Research (NORMENT) ved Universitetet i Oslo.

Data fra 60 unge menn fra Norge er inkludert i studien, som nylig ble publisert i Neuroimage.

41 personer holdt våkne
Deltakerne i studien kom til laboratoriet tre ganger, hvor forskerne brukte funksjonell MR-scanning for å undersøke hvordan en natt med total søvndeprivasjon påvirker den funksjonelle konnektiviteten i ulike nettverk i hjernen.

Studentene ble scannet første gang om morgenen, deretter om ettermiddagen og til slutt morgenen etter.

– 41 av deltakerne ble holdt våkne hele natten, mens den andre gruppen fikk en normal natts søvn, forteller Kaufmann til Dagens Medisin.

Sterk effekt
Forskerne konkluderer med at søvnmangelen hadde en sterkt effekt på kommunikasjonen mellom en rekke nettverk i hjernen.
– Koblingen i hjernen ser helt annerledes ut etter én søvnløs natt sammenlignet med uthvilt tilstand, sier Kaufmann.
At søvnløshet øker reaksjonstid og svekker oppmerksomhetsevnen er tidligere vist i flere andre studier, også her.

Det unike med denne studien er at deltakernes hjerner også er scannet tre ganger, som gjør at forskerne også kan si noe om hvordan endringene i hjernens organisering endres i løpet av et våkent døgn.

Tre scanninger
– Koblingene i hjernen endret seg også fra morgen til ettermiddag, men endringene var langt mer drastiske etter en natt uten søvn. I kontrollgruppen, som fikk sove som normalt på natten, så vi også endringer fra morgen til kveld, men disse ble reversert morgenen etter. Dermed kunne vi skille mellom normal døgnvariasjon, og de endringene som skyldtes søvnmangel, sier forskeren.
Ved å bruke avanserte prediksjonsmodeller greide forskerne med svært høy presisjon å skille mellom data som var samlet etter en god natts søvn og de som var samlet etter en natt uten søvn.

– Dette gjør at vi har tro på at metoden i fremtiden også kan brukes klinisk i ulike pasientgrupper med en rekke forskjellige hjernesykdommer, sier Kaufmann.

Powered by Labrador CMS