UTTALELSE: Likestillingsombudet sier i sin uttalelse at Oslo Universitetssykehus HF, Klinikk for kirurgi og nevrofag, Øyeavdelingen har handlet i strid med likestillingsloven Foto: Lisbeth Nilsen

Likestillingsombudet: – Ble diskriminert av OUS

Likestillingsombudet sier OUS har handlet i strid med likestillingsloven ved ikke å gi Elisabeth Waal Presthagen tilbake samme stilling etter foreldrepermisjon.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Presthagen var fast ansatt som lederassistent ved Øyeavdelingen, Oslo universitetssykehus, Ullevål. Hun gikk ut i svangerskapspermisjon i november 2013.

Da hun skulle tilbake til jobben i juli 2014, var oppgavene hennes blitt fratatt henne, forteller hun.

– Jeg hadde fått helt andre oppgaver enn jeg var ansatt for å gjøre– jeg var helt klart blitt degradert og kom ikke tilbake til samme stilling som jeg forlot, sier Presthagen.

– Handlet i strid med loven
Presthagen klaget inn saken til Likestillings- og diskrimineringsombudet i sommer, og nå har hun fått medhold.

Likestillingsombudet sier i sin uttalelse at Oslo Universitetssykehus HF, Klinikk for kirurgi og nevrofag, Øyeavdelingen har handlet i strid med likestillingsloven §20 ved å ikke gi Elisabeth Waal Presthagen samme eller tilsvarende stilling etter foreldrepermisjon.

Ombudet mener det er grunn til å tro at foreldrepermisjonen har hatt betydning for at hun kom tilbake til en annen stiling enn hun forlot, og at helseforetaket ikke har sannsynliggjort det motsatte.

Anker saken
HR-direktør Morten A. Meyer ved Oslo Universitetssykehus sier sykehuset ikke er enige med ombudet.

– Vi er ikke enige i totalvurderingen, og vi kommer til å anke saken til Likestillingsnemnda. Vi vil belyse saken videre, sier Meyer.

Presthagen sier hun ser fram til å få vite på hvilken bakgrunn OUS anker saken.

Fratatt ansvar
Presthagen hadde tidligere personalansvar for administrasjonen, leger, ortoptister og optikere.

– Dette var blitt fratatt meg. Jeg hadde ikke lenger oppfølging av ledermøter. Jeg hadde tidligere ansvar for IKT-programmet med overføring av lønn, fravær og overtid– her var tilgangene mine blitt fjernet mens jeg var borte. Jeg hadde også mistet kontoret mitt.

– Arbeidsoppgavene mine dekkes i dag av andre. Sykehuset sier til meg at dette er en avdeling i stor omstilling, men arbeidsoppgavene mine er slett ikke borte, sier hun.

Åpent brev til Erikstein
Presthagen skrev i sommer et åpent brev til administrerende direktør Bjørn Erikstein.

Brevet er også publisert på Facebook-siden hennes. I brevet skriver hun: "Er det sånn ved dette sykehuset at vi skal gå inn i et svangerskap med en følelse av usikkerhet på om jobben vår er der når vi kommer tilbake?" Hun spør også om han ville utsatt legene for den samme behandlingen– for eksempel satt nevrokirurgen til å passe sentralbordet.

Ny stillingsbeskrivelse
Etter hvert fikk hun en ny stillingsbeskrivelse.

– Oppgavene var her rettet mot postmottakets arkiv av de oppgavene jeg tidligere dekket, journalutskrift og videreformidling av klagesaker for overlegene. Dette er oppgaver som ligger langt fra det som ligger i en ordinær lederassistentstilling, sier Presthagen.

I januar 2015 måtte Presthagen dekke oppgaver som var underlagt UIO. Hun ble nok en gang flyttet.

– Ikke blitt hørt
Presthagen har jobbet ved Oslo universitetssykehus i mange år, blant annet har hun vært administrasjonskonsulent for tidligere administrerende direktører Tove Strand, Jan Eirik Thoresen og Siri Hatlen.

– Jeg er kvalifisert til stillingen ved Øyeavdelingen. Dersom noen mener at jeg ikke er det, så er det en hårreisende framgangsmåte å frata meg oppgavene mine mens jeg er i permisjon.

– Jeg har flere ganger forsøkt å ta opp saken med ledelsen ved Ullevål, uten å bli hørt. Jeg tror det er mange som har opplevd lignende ting, og derfor mener jeg det er riktig å stå fram for å sette søkelyset på problemstillingen, sier hun.

Powered by Labrador CMS