Advarer mot nettsider for fastlegebytte

Helsedirektoratet advarer mot å bruke to nett-tjenester for fastlegebytte, som tar seg betalt og som innhenter personnummer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helsedirektoratet opplyser at det har dukket opp en ny nettjeneste, fastlege.online og byttefastlege.net – samme tjeneste under to ulike domener – som tar betaling for å la folk bytte fastlege.

Tjenesten samler også inn persondata i form av fødselsdato og personnummer på de personene som benytter tjenesten.
Denne tjenesten er ifølge direktoratet ikke reell, og Helsedirektoratet advarer folk mot å bruke den. Det finnes bare ett sted for bytte fastlege på nett, og det er på den offentlige helseportalen www.helsenorge.no. Bytte av fastlege er gratis.

Betalingskrav og inkassovarsel
Helsedirektoratet har mottatt henvendelser om tjenesten fastlege.online og byttefastlege.net og har undersøkt saken:

- Nettjenesten som opererer under de to angitte domenene er ikke del av, og heller ikke tilknyttet, det offentlige helsetjenestetilbudet i Norge.

- Både domenet fastlege.online  og byttefastlege.net er registrert på en ikke navngitt person, og med samme postboksadresse i Oslo.

- Når en person benytter seg av tjenesten, sendes det umiddelbart ut betalingskrav på 995 kroner med tre dagers betalingsfrist, og påfølgende inkassovarsel med inkassogebyr tillagt den fakturerte prisen, som er opplyst om på nettsiden.
Avviser beskyldninger
Artikkelen er redigert 18. desember kl 12:18.

Dagens Medisin har mottatt en ikke navngitt mail fra fastlege.online.

Det vises til at Dagens Medisins opprinnelige bruk av ordet «falsk» i den første nettversjonen, og Helsedirektoratets bruk av ordet «ikke-reell» om nettsidene, ikke medfører riktighet.  

Nettstedet viser for øvrig til at de trenger personnummer for å kunne levere sin tjeneste og at alle personopplysninger blir oppbevart etter norsk lov – samt at det ikke er ulovlig å ta betalt for en tjeneste. «Alle tjenester gjøres manuelt, og kostnadene må dekkes», heter det i mailen.
Fastlege.online understreker også at de «finner det dypt kritikkverdig at diverse aviser utgir nyheter uten å undersøke fakta».

Powered by Labrador CMS