Norske allmennleger oppfatter helsetjenesten som positiv i større grad enn i andre land, viser en undersøkelse fra stiftelsen Commonwealth Fund. Foto: Colourbox

Leger mener pasientene mottar for mye legehjelp

Allmennleger i en ny Commonwealth Fund-undersøkelse mener at pasientene alt i alt mottar for mye legehjelp når hele helsetjenesten ses under ett.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Den amerikanske stiftelsen The Commonwealth Fund (CMWF) gjennomfører hvert år internasjonale spørreundersøkelser med varierende tema.

I 2015 er det allmennleger i Norge og ni andre land som har vurdert ulike sider ved helsevesenet.

Norske allmennleger oppfatter helsetjenesten som positiv i større grad enn i andre land. De har også høyere jobbtilfredshet enn det som kom fram i gjennomsnittet av svarene fra de andre landene.

 - For mye legehjelp
Undersøkelsen viser imidlertid også at både i Norge og i de andre landene, så mener én av tre allmennleger at pasientene alt i alt mottar for mye legehjelp når hele helsetjenesten ses under ett.

Undersøkelsen ble gjennomført i Australia, Canada, Tyskland,
Nederland, New Zealand, Norge, Sverige, Sveits, Storbritannia og USA.

Rapporten er publisert i tidsskriftet Health Affairs og Norge deltar i undersøkelsen ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.

Norge skårer dårligere enn snittet for andre land på flere områder, blant andre:

  • Systemer for kvalitetsmåling
  • Allmennleger i Norge har i mindre grad rutinemessige samtaler om behovet for helsehjelp med eldre og syke som ikke kan ta avgjørelser på egne vegne
  • Koordinering av behandling, spesielt tiden det tar fra utskriving til allmennlegen mottar nødvendig informasjon fra sykehuset og får tilgang til journal fra andre tjenester ved behov
  • Oppfølging av pasienter mellom konsultasjoner, og koordinert oppfølging med sykehus når det gjelder utskrevne pasienter

 Norge scorer imidlertid positivt på allmennlegenes jobbtilfredshet og deres syn på hvordan helsevesenet fungerer.
Videre scorer de norske legene bedre når det kommer til omfanget av problemer knyttet til betaling for legemidler og andre kostnader.

De kommer også bedre ut enn andre land når det kommer til å få utført spesialiserte diagnostiske prøver, om de allmennlegene føler seg godt forberedt på å motta ulike pasientgrupper - og når det gjelder rutiner for kommunikasjon med annet helsepersonell som tilbyr hjelp i hjemmet.

 CMWFs egne publikasjoner fra undersøkelsen handler lite om de enkelte deltakerlandenes resultater.

 Kunnskapssenteret lager derfor egne rapporter fra de enkelte års undersøkelser – med størst oppmerksomhet på de norske resultatene.

Av alle de 4545 fastlegene i Norge ble 2000 trukket tilfeldig til å delta i undersøkelsen. I alt svarte 864 norske fastleger på spørreskjemaet, dette gir en svarprosent på 44.

.

Powered by Labrador CMS