KRITISK: SVs Audun Lysbakken er sterkt kritisk til regjeringens foreslåtte refusjonskutt. – Det er et symbol på en utvikling der man bruker store penger på dem som har det best her i landet, og lar de utsatte betale, sier han. Foto: SV

Faggrunnlaget for millionkutt i blåreseptrefusjon holdes hemmelig

– Jeg er kritisk til at det kuttes så kraftig i refusjonen til en pasientgruppe uten at vi har fått innsyn i det faglige grunnlaget, sier Audun Lysbakken (SV).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Regjeringen og støttepartiene vil kutte til sammen 65,5 millioner kroner i statens utgifter til medisinsk forbruksmateriell. Størsteparten av kuttene vil ramme stomiopererte og inkontinente, kunne Dagens Medisin melde før helgen.

På oppdrag fra regjeringen har Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) satt i gang en gjennomgang av blåreseptordningens refusjon av medisinsk forbruksmateriell. Delrapportene for stomi og inkontinens er ferdigstilt, men konklusjonene i rapportene er unntatt offentlighet. Det betyr at heller ikke stortingspolitikerne, som skal behandle budsjettet, har fått innsyn i den faglige begrunnelsen for kuttene.

– Lar de utsatte betale
– Kuttene er blitt større og større ut over høsten. Jeg er kritisk til at det kuttes så kraftig i refusjonen til en pasientgruppe uten at vi har fått innsyn i det faglige grunnlaget. De siste årene har ulike folketrygdordninger blir brukt som salderingspost. Det er et symbol på en utvikling der man bruker store penger på dem som har det best her i landet, og lar de utsatte betale – i dette tilfellet stomiopererte og inkontinente, sier Audun Lysbakken, partileder i SV og medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité.

De anbefalte tiltakene i gjennomgangen fra HELFO er unntatt offentligheten, med henvisning til offentlighetslovens paragraf 14. Denne paragrafen sier at dokumenter kan unntas offentlighet hvis de er utarbeidet til det offentlige organets egen saksforberedelse.

Etterspør opplysninger
I et brev til helseminister Bent Høie (H) ber Lysbakken om oversikt over hvilke spesifikke produkter som omfattes av kuttene, hvor mange pasienter som berøres, og hvor store økninger de berørte kan regne med å få i sine personlige utgifter. Han ber dessuten på nytt om å få innsyn i HELFO-rapportenes anbefalinger.

– Jeg synes det er underlig at man ikke gjør et unntak for Stortinget. Det er ikke småpenger det er snakk om, og det er helt uvanlig å gjøre et sånt kutt uten grundig dokumentasjon om hva slags konsekvenser det får, sier SV-politikeren.

Dagens Medisin har bedt Helse- og omsorgsdepartementet svare på kritikken fra Lysbakken, og bedt statsråden om en begrunnelse for hvorfor stortingspolitikerne nektes innsyn i de aktuelle opplysningene. Departementet svarer at statsråden ikke vil uttale seg i saken før han besvart Lysbakkens henvendelse.

65,5 millioner kroner
I det opprinnelige budsjettforslaget foreslo regjeringen å spare 30 millioner kroner på å fjerne barrierekluter fra refusjonsordningen for stomiopererte og inkontinente. I tilleggsproposisjonen foreslås et ytterligere kutt på 8,5 millioner kroner til refusjon av posedeodorant og poseovertrekk til stomiopererte.

I budsjettforliket med Venstre og Kristelig folkeparti kommer ytterligere et kutt på 27 millioner kroner i refusjon til medisinsk forbruksmateriell gjennom folketrygden. Dette kuttet innebærer prisreduksjon på tappekateter for urinveiene.

Vil reversere kuttene
SV har i sitt alternative statsbudsjett foreslått å reversere det opprinnelige kuttet på 30 millioner kroner, og vil kutte tilsvarende i budsjettene til Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet.

Også Arbeiderpartiet reagerer på de foreslåtte innsparingene, og foreslår å reversere størsteparten av kuttene som rammer de stomiopererte.

– Vi synes det er urimelige kutt. De berører en gruppe kronikere som er avhengige av disse produktene gjennom hele livet. Det vil ramme mange pasienter, og det vil ramme dem som ikke har god råd hardest, sier Tove Karoline Knutsen (Ap) i Stortingets helse- og omsorgskomité.

Powered by Labrador CMS