TIDLIG I UKEN: Leder av Norsk kirurgisk forening, Arne-Christian Mohn, mener det er best å utføre de tyngste operasjonene tidlig i uken. Foto:

– Operasjon på mandager gir best resultat

Å bli operert for spiserørskreft tidlig i uken øker sjansen for langsiktig overlevelse. – Dessverre er det ikke pasientens beste som styrer i dagens organisering, kommenterer kirurg Arne-Christian Mohn.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En ny studie fra Karolinska Institutet viser bedre sjanser for langsiktig overlevelse dersom man opereres for spiserørskreft tidlig i uken, sammenlignet med de som opereres i slutten av uken. Studien er publisert i Annals of Surgery.

Jesper Lagergren, lege og professor i kirurgi ved Karolinska Institutet og King's College London, sier det er mulig at den kirurgiske presisjonen blir dårligere senere i uken, det kan komme av kirurgens og teamets økende arbeidsbyrde.

– Best tidlig i uken
Leder av Norsk kirurgisk forening, Arne-Christian Mohn, mener det er best å utføre de tyngste operasjonene tidlig i uken.

– Dette har jeg tatt opp lokalt ved Haugesund sykehus, der jeg jobber. Fordelen med å ha de tyngste operasjonene tidlig i uken er at oppfølgingen av pasientene kan bli dårligere senere i uken, fordi bemanningen i helgene er dårligere, sier han.

Han har imidlertid ikke fått særlig gehør for dette.

– Dessverre er det ikke pasientens beste som styrer i dagens organisering, sier han.

Ville vært mulig
Han mener en slik praksis ville gitt pasientene optimal behandling.

– Det ville vært en gjennomgripende endring for hele sykehuset, men det hadde helt klart vært mulig å gjøre det, sier han.

– Forsker Jesper Lagergren sier det er mulig at legene og teamet er mindre opplagt lenger ut i uken, hva mener du om det?

– Det er sannsynlig at kirurgene presterer bedre når de er opplagte etter en helg, så sant de har hatt fri i helgen. Dette trekker også i retning av at det er best å ha de tyngste operasjonene tidlig i uken, sier Mohn.

Bør få konsekvenser
Han synes studien er svært interessant.

– Dersom flere studier viser det samme, bør det absolutt få praktiske konsekvenser for hvordan sykehusene organiserer operasjonene sine, sier Mohn.

Haugesund sjukehus repliserer at de ikke kjenner seg igjen i det Mohn sier.

– Vi har fem operasjonsteam, og prioriterer ressursene i forhold til det som er best for pasientene. Vi har satt opp store operasjoner i hovedsak mandag, tirsdag og onsdag, sier klinikkdirektør Berit Haaland.

13 prosent økning i dødelighet
Lagergrens studie gjelder kirurgi for spiserørskreft, en lang og krevende operasjon som i snitt tar seks og en halv time. I studien undersøkte forskerne 1.748 pasienter som ble operert for spiserørskreft mellom 1987 og 2010.

Femårsdødeligheten økte med 13 prosent for pasientene som ble operert onsdag til fredag, sammenlignet med de som ble operert mandag eller tirsdag.

Resultatene er justert for faktorer som alder, annen sykelighet, tumorstadium, histologi, forbehandling og erfaring hos kirurgen.

Tydeligst for tidlige stadier
Sammenhengen mellom ukedag og overlevelse var sterkest for tidlige tumorstadier, og man så ingen sammenheng for avanserte tumorstadier.

Mangelen på effekt for avanserte stadier kan komme av at sjansen for helbredelse generelt er lav i slike tilfeller, bare rundt 10 prosent.

Må bekreftes i flere studier
Lagergren sier til Dagens Medisin at dårligere helsetjenester i helgene neppe forklarer resultatene i denne studien.

– Dette ville trolig hatt en effekt i det korte perspektivet, mens vi ser på langtidsoverlevelsen. Resultatene var uforandret når vi ekskluderte pasienter som døde innen tre måneder etter operasjonen, sier han.

Lagergren mener, som Mohn, at dersom resultatene bekreftes i flere studier, bør det innebære at man planlegger operasjoner med lang operasjonstid til begynnelsen av uken.

Powered by Labrador CMS