FRA OFFENTLIG TIL PRIVAT: Kreftlege ved Avdeling for kreftbehandling ved Oslo universitetssykehus har henvist en pasient med nyrekreft til private Aleris for behandling med kreftmedisin som ikke er godkjent for denne typen kreft ennå. Foto: Lisbeth Nilsen Foto:

OUS henviste kreftpasient til Aleris

– Når pasienten spør om det finnes en annen behandling, kan jeg ikke lyve, sier onkolog og overlege ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mandag skrev Dagens Medisin at kreftsenteret ved private Aleris aldri har hatt flere pasienter som har fått behandling med nye kreftmedisiner, også legemidler som ikke er godkjent i Europa ennå for den aktuelle krefttypen.
Overlege og onkolog Carl W. Langberg ved Avdeling for kreftbehandling, Oslo universitetssykehus (OUS) forteller at sykehuset har hatt pasienter med nyrekreft og som har ønsket å få behandling ved Aleris med medikamenter som ikke er tilgjengelig ved offentlige sykehus.
Venter på godkjenning
Det immunterapeutiske legemiddelet nivolumab, som er en såkalt PD1-hemmer, er ennå ikke godkjent i Europa for indikasjonen nyrekreft, men fikk nylig FDA-godkjenning.
– Vi har henvist én nyrekreftpasient til Aleris og planlegger én til denne uken, sier Carl W. Langberg til Dagens Medisin.
– Hva tenker du om at det offentlige anbefaler pasienter å gå til Aleris?
– Når pasienten spør om det finnes en annen behandling, kan jeg ikke lyve. Det er et gjensidig tillitsforhold mellom oss og pasienten, og pasienten må ta sine egne valg. Behandlingen ved Aleris betales av pasienten selv eller gjennom helseforsikring. Jeg mener det er bekymringsfullt at det går lang tid før Beslutningsforum tar en avgjørelse om bruk.
– Men PD1-hemmeren er jo ikke godkjent ennå for nyrekreft?
– Nei, men preparatet er godkjent på annen indikasjon. Dokumentasjonen fra fase III-studie foreligger og har vist en gevinst i levetid på median over fem måneder. Vi vurderer denne dokumentasjonen å være god nok, svarer Langberg.
SLV venter på dokumentasjon
Legemiddelverket (SLV) har fått bestilling på en hurtig metodevurdering av nivolumab ved avansert/metastatisk nyrekreft.
- Vi er i dialog med firmaet om når vi skal få dokumentasjon, opplyser seksjonssjef Kristin Svanqvist i SLV.
I Norge er legemiddelet godkjent for pasienter med inoperabel føflekkreft eller føflekkreft med spredning.
Denne uken vil Beslutningsforum trolig bestemme om nivolumab og den andre PD1-hemmeren pembrolizumab skal tas i bruk ved norske sykehus for pasienter med føflekkreft.
Oppgitte interessekonflikter: Carl W. Langberg oppgir at han i denne sammehengen ikke har noen interessekonflikter.

Artikkelen er redigert kl 15:20, 25. november.

Powered by Labrador CMS