BESLUTTER: Lars Vorland er leder i Beslutningsforum. Foto: Arkiv

Sier ja til to nye medisiner mot føflekkreft

Beslutningsforum sier ja til at norske pasienter kan få de nye immunterapiene for føflekkreft.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I sitt møte onsdag kveld, har Beslutningsforum bestemt at de to kreftmedisinene pembrolizumab (Keytruda) og nivolumab (Opdivo) med indikasjon malignt melanom – føflekkreft – kan tas i bruk i Norge.

Immunterapi

Ved immunterapi aktiveres kroppens T-celler - som utgjør en viktig del av immunforsvaret - mot kreftcellene.Immunapparatet manipuleres til å angripe kreftceller ved at medikamentene blokkerer kontrollpunkter - checkpoints - i immunforsvaret.Bremseklosser, såkalte checkpoint inhibitors,  regulerer kommunikasjon mellom immunforsvaret og resten av kroppen. Checkpoint inhibitors er aktive på ulike steder, enten i en lymfeknute eller der immuncellene møter kreftcellene. Dersom checkpoints, kontollpunktene, «slippes fri», slippes også immunapparatet fri.Resultatet av blokkeringen er at checkpoint inhibitors ikke fungerer, og immunforsvaret stimuleres til å gå til angrep på kreftsvulsten.Kilder: Kreftforeningen/G.Gaudernack/Arne.S.Berg

200 pasienter aktuelle for medisinene
Dette er de to første blant de såkalte PD1-hemmerne som er godkjent i Norge og de første som Beslutningsforum har tatt stilling til.

Begge legemidlene kan brukes til behandling av lokalavansert og metastaserende føflekkreft (malignt melanom).

Føflekkreft er den mest alvorlige formen for hudkreft. Det er estimert at cirka 200 pasienter per år er aktuelle for behandling med disse legemidlene.

 Det har vært knyttet stor spenning til Beslutningsforums avgjørelse.

 Avgjørelsen er tatt på bakgrunn av to rapporter fra henholdsvis Kunnskapssenteret og Statens legemiddelverk, som blant annet tar for seg hvorvidt behandlingen er kostnadseffektiv.

Forhandlet pris
Ingen av legemidlene ble ansett som kostnadseffektive ut fra den opprinnelige prisen.

Men rabatt gitt av legemiddelfirmaet har resultert i at nivolumab av Legemiddelverket (SLV) ble vurdert som kostnadseffektiv.

"I øvre sjikt"
Pembrolizumab ble imidlertid vurdert til å være i øvre sjikt av hva som regnes som kostnadseffektiv behandling, ifølge SLV.

 Beslutningsforum består av de fire direktørene for de fire regionale helseforetakene, samt en brukerrepresentant.

- Nye medisiner sprenger sykehusbudsjettene
Leder av Beslutningsforum, Lars Vorland, ba i september Helse- og omsorgsdepartementet om hjelp til å håndtere den økende mengden kostbare medisiner, og varslet at disse ville komme til å sprenge sykehusbudsjettene.

Nivolumab var den første PD-1-hemmeren som ble godkjent i Europa.

Powered by Labrador CMS