– Helse må tåle å konkurrere med andre næringsrettede prosjekter

Brukermedvirkning og generelle støtteordninger for næringsutvikling er de viktigste tiltakene for å skape innovasjon i helsesektoren, ifølge statsråden.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

STAVANGER: Tirsdag la helseminister Bent Høie (H) frem regjeringens handlingsplan for å nå målene i innovasjons- og forskningsstrategien HelseOmsorg21. Planen lister opp flere tiltak for å nå målene som skisseres i strategien.

– Det viktigste, er det vi gjør når det gjelder å stille krav om pasient- og brukermedvirkning i forsknings- og utviklingsprosjekter for å kvalifisere seg til å få offentlig støtte. Det vil bidra til en større grad av pasientrettet innovasjon, som igjen vil gi større muligheter internasjonalt. Det andre, er det vi gjør gjennom å styrke næringsvirkemidlene til Næringsdepartementet – som vi nå ser at helse tar en større del av på grunn av denne strategien – slik som Skattefunn, BIA-midlene og forskningsmidlene, sier Høie til Dagens Medisin.

Skattefunn er en ordning der bedrifter kan søke om å få skattefradrag for forskningsintensive prosjekter som skal resultere i innovative produkter eller tjenester. Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA) er en ordning der bedrifter kan søke om midler til å investere i forsknings- og utviklingsprosjekter.

Ingen av disse ordningene har egne midler satt av til helseprosjekter, og helsesektoren skal ifølge statsråden konkurrere om støtten på lik linje med andre næringer. Ifølge tall fra regjeringen gikk rundt 25 prosent av støtten i BIA-ordningen i 2014 til helseprosjekter, mens tallet var rundt 10 prosent for Skattefunn-ordningen.

Powered by Labrador CMS