ENIG: – Når det gjelder PD-1 hemmere og tempoet i Beslutningsforum, så er vi enige i at det i noen tilfeller går for lang tid, sier Sveinung Stensland (H). Foto: Lasse Moe

Stensland: – Enig at det i noen tilfeller går for lang tid

Sveinung Stensland (H) peker på at de har økt bevilgningen til Legemiddelverket (SLV) for å styrke utredningskapasiteten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Eksprimentell behandling er noe vi ønsker mer av. Å være mer åpen for det, vil gjøre at flere får tilgang på ny behandling. Vi ønsker at sykehusene skal bruke nye medikamenter og gjøre nye medikamenter tilgjengelig raskere, kommenterer Sveinung Stensland (H) på at Aleris Kreftklinikk behandler ti pasienter på immunterapeutisk behandling. Noen på indikasjoner som foreløpig ikke er godkjent av Legemiddelverket (SLV).
Aps helsepolitiske talsperson, Torgeir Micaelsen, sier at – Vi må avbyråkratisere og få opp farten .

Stensland medgir at det i noen tilfeller går for lang tid.


Tempo i Beslutningsforum
– Når det gjelder PD-1 hemmere og tempoet i beslutningsforum, så er vi enige i at det i noen tilfeller går for lang tid. Nettopp derfor så har vi økt bevilgningene til utredningskapasiteten i Legemiddelverket. De vil få betydelig mer midler, sier Stensland til Dagens Medisin.
– I enkelte tilfeller går det lang tid i forhandlingene, før vi får svar fra leverandørene. Der kan nok leverandørene bidra for å få raskere avklaring på pris, sier han.


Peker på rabattstruktur
– Et viktig poeng er at i Norge har LIS (legemiddelinnkjøpssamarbeid, journ. anm) og myndighetene vært opptatt av flate rabatter. En har nok vært for stringent på rabattstrukturen. Mer fleksibilitet i avtalestruktur vil hjelpe i forhandlingene, sier høyrepolitikeren.
Stensland peker på andre mulige alternativer: – Eksempelvis ”pay for performance”, eller andre løsninger, som vi bør se på for å vurdere om kan være aktuelle i Norge.
Han fremholder at de nye legemidlene først og fremst er flere muligheter.
– Dette er flere muligheter. Men rent budsjett-teknisk er det en utfordring når det kommer så mange medikamenter til høy pris. Jeg synes det er leit for pasientene når avklaringene drar ut i tid. Vi må være kreative for å få raskere avklaringer.


– Øker, år for år
– Det er nå sånn at bevilgningene til sykehusene øker år for år. Men kostnadene øker også kraftig år for år. Det betyr at å prioritere vil bli viktigere, sier Stensland som betoner at immunterapi er fremtidens kreftbehandling.
– Vi er nødt til å finne systemer som gjør at dette kan bli tilgjengelig for flere, sier han.
–  Slik situasjonen er nå, oppstår det et forskjells-helsevesen?
– I den forstand at pasienten må betale for det selv, så er det en forskjell. Det er ikke alle som har råd til å betale selv. Imidlertid ville en del ha reist ut av landet, dersom de ikke fikk det i Norge, peker Stensland på.


God dokumentasjon?
Høyrepolitikeren er klar på at en må ha god dokumentasjon på om nye behandlinger har effekt før de tas i bruk i det offentlige:

– Skal myndighetene betale for dette, så må vi være sikre på at behandlingen har effekt for den diagnosen som pasienten har.
Stensland legger også vekt på at en ikke bare må tenke på pris.
– Vi må passe på at det ikke bare blir snakk om pris. Vi har andre legemiddelpolitiske mål som også må oppnås, som innovasjon og lik og rask tilgang på nye og effektive legemidler.

Powered by Labrador CMS