BIVIRKNING AV OPIOIDER: Forstoppelse er en vanlig bivirkning ved bruk av opioider, som blant andre morfin. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Refusjon for pille mot opioidindusert forstoppelse

Legemiddelet naloksegol har fått blåreseptrefusjon for pasienter med forstoppelse på grunn av opioidbruk og som ikke har tilstrekkelig effekt av avføringsmidler.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Fra 1. desember inngår legemiddelet Moventig (naloksegol) i ordningen med forhåndsgodkjent refusjon (blåresept).
Legemiddelet er ifølge legemiddelselskapet AstraZeneca den første tabletten med bare én daglig dose til behandling av opioidindusert forstoppelse.
Manglende effekt
Blåreseptrefusjon gjelder ifølge Legemiddelverket pasienter med kroniske smerter som i dag får dekket sine opioder på individuell refusjon, og pasienter i livets sluttfase.
Det er et vilkår for refusjon at pasientene ikke har tilstrekkelig effekt av vanlige avførende tabletter, stikkpiller eller klyster.
For pasienter med kroniske sterke smerter er det definert at refusjon gjelder for opioidindusert forstoppelse hos pasienter som kun kan oppnå tilstrekkelig effekt av opioidreseptorantagonist.
Bivirkninger
Forstoppelse er en vanlig bivirkning ved bruk av opioider, som blant andre morfin.

Naloxegol virker ved å at legemiddelet blokkerer opioder fra å binde seg til my-reseptorer i mage-tarmkanalen, uten å påvirke den opioid-medierte smertestillende effekten i sentralnervesystemet.

Blant de vanligste bivirkninger ved naloksegol er magesmerter, diaré og kvalme.

Artikkelen er redigert 20. november.

Powered by Labrador CMS