MER KONTAKT: Administrerende direktør Bjørn Erikstein mener en omorganisering vil gi mindre avstand mellom de som behandler pasientene og ledelsen. Her avbildet ved en tidligere anledning. I bakgrunnen Kvinne-barn-klinikken ved Rikshospitalet. Den er planlagt delt i en kvinneklinikk og en barneklinikk. Foto: Anne Grete Storvik

Mener omorganisering vil øke tilgjengelighet til lederne

Men arbeidstakerne er skeptiske.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Som Dagens Medisin skrev tirsdag, skal Oslo universitetssykehus, som har 20.000 ansatte, og et budsjett på rundt 22 milliarder kroner, omorganiseres:

– Vil gi endringstretthet
Ledergruppen ved sykehuset har vedtatt å foreslå for styret at man øker antall klinikker fra 9 til 15.
Arbeidstakerorganisasjonene er skeptiske.

Legeforeningen er blant dem som ikke støtter endringene som OUS-ledelsen nå foreslår.

De påpekte i drøftingsmøter i oktober at de er positive til organisasjonsendringer som kan føre til reell stedlig ledelse i sykehusets driftsenheter, ifølge møteprotokollen.

Men - de mener at en oppdeling ev enkelte av klinikkene i mindre enheter ikke vil rette på det de mener er en manglende koordinering av ressursinnsatsen.

Sammen med de øvrige på arbeidstakersiden, der blant andre Norsk sykepleierforbund og Fagforbundet uttaler seg, spørres det om man kan peke på gevinster ved endringene. De påpeker også at det kan oppstå en fare for endringstretthet flere steder i organisasjonen.

– Enheter det er foreslått endringer for vil ha lav motivasjon ved inngangen til en slik prosess, heter det i arbeidstakerorganisasjonenes kommentarer.

OUS: - Tydeligere faglighet
Men administrerende direktør ved OUS, Bjørn Erikstein, sier til Dagens Medisin at han mener omorganiseringen blant annet vil gi en økt tilgjengelighet til lederne:

– Er dette en del av en større omorganisering?
– Sykehuset har vært organisert med klinikker fra starten av 2010. Vi har hatt en gjennomgang av denne strukturen; et prosjekt som startet ved årsskiftet 2014-15. Ønsket er at man skal få en større tydelig faglighet i forbindelse med de ulike klinikkene; med dette mener jeg at noen av klinikkene har vørt satt sammen av avdelinger som er veldig forskjellige i sin natur. Vi deler klinikkene for å få en  tydeligere faglig struktur, sikre god kvalitet på pasientbehandlingen, bedre pasientsikkerheten og tilgjengeligheten for pasientene – samt få en tydeligere lederstruktur, sier han.

– Manglende stedlig ledelse ved OUS har vært et tema i flere år?
– Vi mener at ved å dele opp klinikkene vil øke tilgjengeligheten til lederne. Vi forventer at det jobbes videre med organisering i de nye klinikkene.

– Men fortsatt vil behandlingen foregå på flere adresser, vi rydder ikke opp i det gjennom det vi gjør nå, sier han.


Kortere avstand
– Hvilke øvrige endringer gjør dere?
– Det skal vi diskutere, vi må først få på plass den overordnede strukturen fra 1.januar. Men hele stabsapparatet skal organiseres, og vi må se i de enkelte klinikkene, og på organiseringen utover i systemet. Noen av seksjonen kan for eksempel bli avdelinger og så videre. Vi har ambisjoner om at det skal bli kortere avstand fra de som jobber med pasientene til ledelsen.

– Vil dette medføre økt eller redusert bemanning?
– Vi må kunne klare oss med det personalet vi har innenfor stabs- og støttefunksjoner.

– I hvilken grad er omorganiseringen knyttet til planene om Campus Oslo og andre planer?
– Dette er knyttet til driften vi skal ha de nærmeste årene. Det er ikke unaturlig at en organisasjon som vår ser litt på organiseringen, som er tenkt å gjelde for de neste fire-fem årene. Når planene for videreutvikling av sykehuset er klare, så vil vi gå gjennom organiseringen på nytt, sier Erikstein.

Powered by Labrador CMS