VANLIG MED EREKSJONSPROBLEMER: Statiner blir ofte foreskrevet til pasienter der erektil dysfunksjon er særlig vanlig, ifølge RELIS. Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox

Fant ikke sammenheng mellom ereksjonsproblemer og statin-bruk

RELIS har sett på om det er sammenheng mellom bruk av statiner og ereksjonsproblemer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Erektil dysfunksjon

Erektil dysfunksjon (ED) er manglende evne til konsekvent eller tilbakevendende å oppnå eller opprettholde tilstrekkelig ereksjon for gjennomføring av samleie. Dette er det vanligste seksuelle problemet hos menn. I tillegg til alder, er de beste prediktorene for erektil dysfunksjon diabetes mellitus, hypertensjon, fedme, dyslipidemi, kardiovaskulær sykdom, røyking og legemiddelbruk (1). Statiner blir ofte forskrevet til pasienter der ED er særlig vanlig, blant annet hos eldre menn med komorbiditet som diabetes og aterosklerotisk sykdom.Kilde: RELIS

RELIS har fått spørsmål fra leger som har pasienter som mener de har fått ereksjonsproblemer etter oppstart med statiner.
Derfor har RELIS, som utgir produsentuavhengig legemiddelinformasjon
for helsepersonell, sett på om det er noen sammenheng mellom bruk av statiner og ereksjonsproblemer.

De konkluderer med at statiner ofte blir forskrevet til pasienter der erektil dysfunksjon er særlig vanlig, og at studier har vist både beskyttende effekt mot og økt risiko for ereksjonsproblemer.
RELIS har også sett på om det er noen forskjell på de ulike statinene når det gjelder dette, men tilgjengelig dokumentasjon gir ikke grunnlag for å skille mellom dem med tanke på risiko for erektil dysfunksjon.

Powered by Labrador CMS