Mangel på epilepsimedisin – firmaet beklager

- Veldig bekymringsfullt, sier lege.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

BEKLAGER: Legemiddelformaet Takeda burde ha sendt ny melding til Legemiddelverket om at det var fare for mangel på epilepsimedisinen de nå skal slutte å selge i Norge, sier kommunikasjonsdirektør i selskapet, Brita Sangolt.

Som Dagens Medisin skriver trekker legemiddelselskapet Takeda, som er produsenten av epilepsimedisinen fenytoin (Epinat), medisinen fra markedet den 1.desember.

– Viser betydningen av tidlig varsel
Statens legemiddelverk sier meldingen om dette kom så sent at det nå har oppstått en mangelsituasjon for medikamentet.

 – Firmaet har varslet oss alt for sent. Dette var en sak hvor nettopp tidlig varsling var svært viktig for å gjøre de riktige tiltakene i god tid. Nå kunne vi ikke gjøre annet i første omgang enn å gå ut med et varsel. Det farligste er selvsagt om en pasient går tom for medisin. Vi skal ha et møte med nevrolog og mangelgruppen i neste uke for å diskutere situasjonen, sier fagmedisinsk direktør i Legemiddelverket, Steinar Madsen.

– Dette viser betydningen av tidlige varsler fra legemiddelfirmaene. 

Lege:  – Veldig bekymringsfullt
Verken Nasjonalt kompetansesenter for Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) eller  

Norsk Epilepsiforbund hadde fått informasjon om at medisinen nå ikke blir tilgjengelig. Fagdirektør og overlege ved SSE, Karl Otto Nakken, er bekymret.

– Dette er veldig bekymringsfullt. Mange av våre pasienter bruker dette, og for mange vil det gå ganske dårlig å bytte preparat. Vi har ikke en fullgod erstatning for denne.

– Vi hadde ikke hørt noe om dette, og det kom som en bombe på oss, sier Nakken.
Takeda: – Vi burde ha sendt ut ny melding
Legemiddelfirmaet Takeda, som markedsfører medisinen i Norge, beklager nå at de har vært sent ute med å varsle.

 – Dette er et produkt som Takeda kun har hatt på markedet i Norge, sier kommuniaksjonsdirektør i selskapet, Brita Sangolt

– Få pasienter bruker det. Som et ledd i gjennomgangen av vår produksjon, har vi bestemt at produktet skal opphøre på det norske markedet. I henhold til regelverket sendte vi melding om den kommende avregistreringen til Statens legemiddelverk den 8.januar, med informasjon om at det finnes et alternativ til medisinen i Sverige.

– Vi beregnet den gang at lageret ville vare ut juli, men i mai korrigerte vi dette til at det ville være nok på lager til å vare til midten av oktober.

Legemiddelverket og Madsen forkarer det slik:
- I den meldigen vi fikk i januar var Takada usikre på hvor lenge lagrene ville vare og når de skulle avregistrere, de skulle se det litt an, se på markedssituasjonen og gi oss ny informasjon. Vi regnet selvsagt med at de ville gi oss varsel minst to måneder før slik reglene krever. Meldingen om avregistrering fra 1.12.2015 kom til oss 10.11.2015 - med andre ord alt for sent når det gjelder en planlagt avregistrering. Hadde vi fått to måneder på oss ville vi hatt tid til å involvere fagmiljøet og utarbeide retningslinjer og råd, sier han.


– Finns noen pakninger igjen
– Vi burde ha sendt ut en ny melding til Legemiddelverket om avregistreringen og fare for en restsituasjon på det tidspunktet. Men dessverre gikk den meldingen til Legemiddelverket først nå i høst, og det beklager vi, sier Sangolt

– Så vidt vi vet finns det noen pakninger igjen hos grossisten og så vidt vi vet noen på apoteket. Det finnes som sagt et tilsvarende produkt i Sverige, som jeg håper norske pasienter vil få tilgang til. Her pleier jo Legemiddelverket å være flinke, sier hun.  

1540 pasienter fikk dette legemidlet i fjor.

Powered by Labrador CMS