MER TIL SYKEHUS: Senterpartiet, ved stortingsrepresentant Kjersti Toppe, foreslår en nettoøkning i helsebudsjettet, og vil gi sykehusene én milliard kroner mer enn regjeringen foreslår. Samtidig vil partiet kutte i blant annet helseforvaltningen og i ordningen Fritt behandlingsvalg. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Vil gi sykehusene 150 millioner for å takle flyktningsituasjonen

Spesialisthelsetjenesten forventes å effektivisere, samtidig som flere asylsøkere vil trenge helsehjelp. Bekymringsfullt, mener Senterpartiet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet for 2016 foreslår regjeringen å bevilge 11,1 millioner kroner til de regionale helseforetakene for å dekke kostnadene ved tuberkulosescreening av asylsøkere.

Ut over dette foreslås ikke økte bevilgninger til sykehusene som følge av den store flyktningtilstrømmingen.

– Må ha beredskap
Stortingspolitiker Kjersti Toppe (Sp) mener det er bekymringsfullt at flyktningsituasjonen ikke har utløst økte sykehusbevilgninger.

– Dette er mennesker som har en historie med seg. De kan være traumatiserte, og ha en mer sårbar helsesituasjon, både psykisk og somatisk. Vi må i hvert fall ha en beredskap for å kunne behandle denne pasientgruppen, sier Toppe til Dagens Medisin.

I sitt alternative statsbudsjett foreslår Senterpartiet å gi sykehusene 150 millioner kroner ekstra til å håndtere den økte tilstrømmingen av asylsøkere til Norge. Til sammen ønsker partiet å bevilge en milliard kroner mer enn regjeringen til sykehusene.

Mer effektivisering
I tilleggsproposisjonen skriver regjeringen at asylsøkere har rett til behandling i spesialisthelsetjenesten. Videre heter det at de økte utgiftene dette medfører, skal dekkes av bevilgningene som ble foreslått i regjeringens opprinnelige forslag til statsbudsjett for 2016. Her foreslår regjeringen dessuten å øke gevinsten fra effektiviserings- og avbyråkratiseringsreformen fra 0,5 til 0,6 prosent.

«De siste prognosene for antall asylsøkere innebærer dermed at en del av handlingsrommet for spesialisthelsetjenesten vil bli noe redusert sammenlignet med forutsetningene i Gul bok 2016. Det kan gjøre det noe mer utfordrende å oppnå reduserte ventetider, samtidig som kan det medføre at noen investeringer vil kunne bli utsatt», heter det i tilleggsproposisjonen.

– Regjeringen foreslår å øke effektiviseringen. Det betyr at sykehusene kommer enda dårligere ut. Det synes jeg er spesielt, når spesialisthelsetjenesten burde ha vært styrket i denne situasjonen, sier Toppe.

– Lite behov
Helsetilbudet til flyktninger og asylsøkere var et tema under spørretimen i Stortinget onsdag. Ifølge helseminister Bent Høie (H) er helsetilstanden jevnt over god blant asylsøkerne som har kommet til Norge den siste tiden, og det har vært lite behov for spesialhelsetjenester blant denne gruppen.

– Rapportene viser foreløpig at sykdomssituasjonen ikke er så fremtredende, men at noen vil ha behov for hjelp av spesialisthelsetjenesten. Derfor er vi tydelige overfor Stortinget om at dette kan få betydning for målsettingen om reduksjon av fristbrudd, og kan føre til at noen av investeringene i sykehusene kan bli skjøvet på. Sykehusene har etter vår vurdering absolutt mulighet og kapasitet til å håndtere dette, men det kan gå ut over andre oppgaver, uttalte Høie fra Stortingets talerstol.

Under den samme debatten etterspurte Venstres Ketil Kjenseth (V) tiltak for kartlegging og oppfølging av flyktningers psykiske helse. Kjenseth tok tidligere denne uken til orde for å sette inn mobilhelsetiltak for denne pasientgruppen.

Powered by Labrador CMS