NY FINANSIERING: Regjeringen foreslår i neste års statsbudsjett et nytt finansieringssystem for prosedyrer med radioaktive stoffer (nukleærmedisin). Foto:

Protesterer mot finansieringsforslag av kreftmedisin

Bayer ber Helse- og omsorgsdepartementet omgjøre forslaget om å finansiere kreftmedisinen radium-223 (Xofigo) i en annen ordning enn sammenlignbare kreftlegemidler.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Vi skal passe på at dette ikke får følger for klinisk praksis. Sveinung Stensland (H), medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité

Det radioaktive (nukleærmedisinske) legemiddelet Xofigo (radium 223) brukes til behandling av pasienter med kastrasjonsresistent prostatakreft og spredning til skjelettet.
Nå foreslår regjeringen i neste års statsbudsjett å endre finansieringssystemet (les her, side 94).
Ifølge legemiddelselskapet Bayer, som markedsfører radium 223,  innebærer forslaget at kostnadene ved behandling med legemiddelet vil belaste sykehusavdelingene mer direkte økonomisk enn ved dagens ordning og ved finansiering gjennom H-reseptordningen, hvor andre sammenlignbare kreftmedisiner er innlemmet.
Finanseries av helseforetakene
Ved helseforetak-resept (H-resept) har de regionale helseforetakene  finansieringsansvaret.
I dag inngår radium 223 i finansieringsordningen for nukleærmedisin, hvor legemidler finansieres over Folketrygden.
Legemiddelselskapet Bayer har sendt brev til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) hvor de ber om at Xofigo flyttes til H-reseptordningen.
Sammenlignbare legemidler
Andre ikke-nukleærmedisinske legemidler, som også brukes til behandling av kastrasjonsresistent prostatakreft med spredning, er innlemmet i H-reseptordningen. Dette gjelder blant andre Xtandi og Zytiga.
Bayer mener at innlemming av Xofigo i H-reseptordningen blant annet vil gi helseforetakene en bedre samlet oversikt over behandlingen til denne pasientgruppen.
Legemiddelselskapet viser også i brevet til HOD til at Xofigo i LIS-anbudene er plassert i samme gruppe som de to nevnte legemidlene
Bayer er bekymret for at sykehusavdelingene velger bort Xofigo, fordi sykehusene belastes mer direkte økonomisk enn ved valg av de to andre legemidlene. 

Ikke tilstrekkelig
Den foreslåtte omleggingen innebærer at refusjon gjennom Folketrygden erstattes med forutbestemte satser og at 51,7 millioner flyttes til de regionale helseforetakenes basisbevilgning.
Beløpet omfatter bruk av alle radioaktive legemidler, deriblant radium 223.
Bayer mener at det foreslåtte beløpet ikke er tilstrekkelig for å dekke bruken av radium 223.
Frykter ikke kliniske konsekvenser
Leder av Norsk onkologisk forening, Svein Sundstrøm, er enig med Bayer i at legemiddelet bør flyttes, men frykter ikke konsekvenser for bruken.
– Etter mitt skjønn bør Xofigo innlemmes i H-reseptordningen, sier Sundstrøm.
– Frykter du at det blir mindre bruk med endret finansiering?
– Nei, jeg gjør ikke det. Indikasjonsstillingen for bruk av Xofigo er innarbeidet, og ut fra kliniske retningslinjer og klinisk skjønn, tror jeg ikke endret finansiering vil føre til endret bruk. Men det blir mer uryddig når legemiddelet ligger i den gamle finansieringsordningen. Trolig handler dette mest om triksing med tall og er snarere en problemstilling knyttet til regnskapsføring enn til klinisk bruk, mener Sundstrøm.
– Bayer hevder at 51,7 millioner ikke er tilstrekkelig til å dekke antatte kostnader. Hva mener du om det?
– Jeg vet ikke om dette er for lite, men jeg tror uansett ikke det kliniske miljøet vil endre sitt syn på bruken, jeg er ikke redd for det, sier Sundstrøm.
Følger opp
Sveinung Stensland (H) sitter i Stortingets helse- og omsorgskomité. Han sier at dette skal følges opp ved Stortingets behandling av statsbudsjettet.
– Vi skal passe på at dette ikke får følger for klinisk praksis. Hvis vi ser at det blir ugunstig for pasienter i Norge, må vi gjøre noe med dette, sier Stensland til Dagens Medisin og tilføyer:
– Det er et godt mål å få færrest mulig spesialløsninger – det blir mer forutsigbart og oversiktlig.

Powered by Labrador CMS