BETENKELIG: – Det er etisk betenkelig å skape ubegrunnet bekymring om kvaliteten på norsk prostatakreftomsorg, mener urolog Erik Skaaheim Haug. Foto: Lisbeth Nilsen Foto:

Avviser påstått elendighetsbeskrivelse

Urolog Erik Skaaheim Haug går hardt ut mot det han mener er en elendighetsbeskrivelse fra Stein Erik Hagen om norsk prostatakreftbehandling.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

MENN MED PROSTATAKREFT: – Den beste behandlingen skal de få i Norge, sier Leif Askvig, styreleder i Den norske prostatakreftstiftelsen. Foto: Lisbeth Nilsen

– Det er etisk betenkelig å skape ubegrunnet bekymring om kvaliteten på norsk prostatakreftomsorg, sa Erik Skaaheim Haug i sitt innlegg på Den nasjonal prostatakreftdagen i Oslo mandag denne uken.
Haug er urolog ved Sykehuset Vestfold Tønsberg og leder av referansegruppen for Nasjonalt kvalitetsregister for prostatakreft.
I et intervju med Dagbladets Magasinet lørdag 31. oktober viste Hagen blant annet til at 80 kirurger opererer i Norge og at han «synes det er helt uakseptabelt at Norge skal ha så høy dødsrate».
Haug mener Hagen, gjennom prostatakreftstiftelsen sin, skaper unødig frykt om dårlig behandling og høy dødelighet. Den norske prostatakreftstiftelsen ble etablert av Hagen i 2013.
– Hagen og stiftelsen gir inntrykk av en elendighetsbeskrivelse av norsk prostatakreftbehandling, og det er ikke riktig, sier Haug.
Han tilbakeviser blant andre Hagens påstander i Magasinet om at 80 kirurger gjør prostatakreftoperasjoner i Norge. Ifølge en kartlegging Dagens Medisin tidligere har gjort, var det riktige antallet cirka 35 i fjor.
Usikre dødstall
Norge fremdeles langt opp i internasjonale sammenligninger av prostatakreftdødelighet. Noe av forklaringen kan ifølge Kreftregisteret være at prostatakreftdødelighet øker med alder, og Norge har en høy median alder, 82 år, for død av prostatakreft.

Haug viser til at det er vanskelig å sammenligne dødelighet med andre land og la på konferansen mandag frem foreløpige tall fra norsk pågående studie.

Denne viser at snaut halvparten av menn som ble registrert med prostatakreft som dødsårsak, med sikkerhet døde som følge av sykdommen. Hos 20 prosent viste det seg at prostatakreft ikke var dødsårsaken, mens det hos 26 prosent var usikkert om dødsfallet skyldes prostatakreft. Seks prosent av mennene hadde ikke hatt prostatakreft.
– Dette viser at dødstallene for prostatakreft er svært usikre, og med så upålitelige data er det også vanskelig å sammenligne dødelighet med andre land sier Haug til Dagens Medisin.
Studien, som ledes av urolog Sven Löffeler ved Sykehuset Vestfold Tønsberg, er en kvalitetssikring av dødsårsak hos alle som døde av prostatakreft i Vestfold 2010–2014 og baserer seg på opplysninger fra sykehusjournal og fra fastlege. Dødsårsak er kvalitetssikret av en komité.
"Ikke dårligere i Norge"
– Det er muligens ikke dårligere behandling i Norge, jeg vil si at det er like dårlig i Norge som i andre land, sier Leiv Askvig, styreleder i Den norske prostatakreftstiftelsen til Dagens Medisin.
Han holdt innlegg, i Hagens fravær, på Prostatakreftkonferansen og svarer på kritikken på vegne av Hagen.
– Haug sa selv i Dagbladet lørdag at hvis du er 65 år og blir operert, så er det over 50 prosent risiko for å bli impotent og økt risiko for urinlekkasje. Jeg synes det er alarmerende dårlig. Og det hjelper oss ikke noe at det er enda dårligere i andre land.
– Haug beskylder Hagen for å skape frykt. Hva er din kommentar til det?
– Det snakkes ikke om de i Norge som får problemer. Det blir en outrert debatt når vi bare snakker om de som har gjort som Hagen og er blitt operert i utlandet. Spør alle i Prostatakreftforeningen som plages med urinlekkasje og impotens og som er behandlet i Norge. Det er for dårlig at de skal ha det sånn. Vi vil at den norske mann med prostatakreft skal slippe å reise til utlandet. Den beste behandlingen skal de få i Norge, svarer Askvig.
Vil sentralisere
Han legger til at stiftelsen vil sentralisere behandlingen.
– Vi kan bli bedre, og jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal sammenligne oss med de beste sentrene med høye volum. Og det er ingen tvil om at øvelse gjør mester. Det gjelder også for kirurger. Det må stilles klare kvalitetskrav til de som behandler kreftpasienter. Så må sykehusene dokumentere og offentliggjøre sine resultater slik at de beste sykehusene og de beste kirurgene naturlig utvikler seg til å bli ledende. På denne måten vil det over litt tid utvikles få og kraftfulle sentere som kan gi norske menn behandling av prostatakreft i verdensklasse. Jeg ser ingen grunn til at ikke det skal være ambisjonsnivået, sier Askvig.
Stiftelsen mener også at alle menn over 50 år bør sjekke PSA-verdien sin. I en helsides annonse i Aftenposten tirsdag denne uken oppfordrer Stein Erik Hagen nettopp til det. Leder av Norsk forening for allmennmedisin uttrykte sin bekymring.
Les: – Fastlegene vil møte en rekke utrygge menn

Powered by Labrador CMS