FEIL BUDSKAP: – Med vår kunnskap i dag er det grunn til å avstå fra PSA testing på friske menn, sier Petter Brelin, leder av Norsk forening for allmennmedisin, om oppfordringen fra Prostatakreftstiftelsen. Foto: Faksimile av annonse i Aftenposten 3. november/Per Corneliussen Foto:

– Fastlegene vil nå sikkert møte en rekke utrygge menn

Petter Brelin, leder av Norsk forening for allmennmedisin, sier stiftelsen ikke har grunnlag for å anbefale utbredt PSA-testing.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

IKKE FORNØYD: – Vår stiftelse er ikke fornøyd med de høye norske prostatakreftdødstallene sammenlignet med resten av verden. Vi er følgelig uenig i at den norske anbefalingen er god nok, sier styreleder Leiv Askvig i Den norske prostatakreftstiftelsen. Foto: Lisbeth Nilsen

Stein Erik Hagen etablerte Den norske prostatakreftstiftelsen i 2013, to år etter at han selv fikk prostatakreft.
I en helsides annonse i Aftenposten tirsdag 3. november oppfordrer Hagen og stiftelsen alle menn over 50 år om å ta en PSA-test.
Strider mot anbefalinger
Oppfordringen strider mot anbefalingen fra norske helsemyndigheter. Det understreker også leder av Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin.
– De tallene vi har på dette, som er oppsummert av blant andre Cochrane, viser at det ikke er sannsynliggjort at en undersøkelse av PSA gir en redusert dødelighet av prostatakreft.
På den annen side er vi ganske sikre på at dersom vi tar PSA av friske folk, vil vi kunne påføre dem skade ved diagnostikken – for eksempel kan biopsier infeksjoner – samt ved behandling av kreft som ikke ville gitt klinisk sykdom, sier Brelin.
Mangler grunnlag
Han legger til stiftelsen «ser ut til å ha en screening-  og behandlingsoptimisme som det ikke er grunnlag for».
– For det første vil det aldri være riktig med en villscreening slik som det oppfordres til i denne annonsen. Dersom man skal undersøke friske mennesker for å påvise sykdom som ikke er erkjent, må man være sikker på at man gjør mere nytte enn skade. Med vår kunnskap i dag er det grunn til å avstå fra PSA testing på friske menn.  Dette er det ganske stor enighet om i Norge, Storbritannia og en rekke andre land.
Les her hva helsedirektoratet skriver om screening i nasjonale retningslinjer for diagnostikk og behandling av prostatakreft.
Til beste for pasientene
Brelin tilføyer: 
– Fastlegene vil nå sikkert vil møte en rekke utrygge menn med spørsmål om PSA screening. Dette er en utfordrende situasjon for fastlegene, jeg håper myndighetene vil være med å hjelpe oss med å forklare den norske befolkningen om at den politikken vi har på dette området er valgt fordi vi vurderer dette som best for pasientene – ikke for å spare penger eller andre ressurser.
Uenig med myndighetene
Styreleder i Prostatakreftstiftelsen, Leiv Askvig, svarer dette på kritikken:
– Vår stiftelse er ikke fornøyd med de høye norske prostatakreftdødstallene sammenliknet med resten av verden.  Vi er følgelig uenig i at den norske anbefalingen er god nok, sier Askvig til Dagens Medisin.
Han legger til at den europeiske urologiforeningen anbefaler PSA testing.
– Hensikten med annonsen er å gjøre norske menn oppmerksom på dette og ta sine forholdsregler. Vi er sterkt uenig i den norske «det man ikke vet har man ikke vondt av»-holdningen. Faktum er jo også at det foregår en omfattende usystematisk PSA testing i dag, sier Askvig til Dagens Medisin.
PSA-test ikke god nok
Denne uken la den svenske professoren Henrik Grönberg frem resultater fra en studie som publiseres i Lancet Onocology 10. november.
Studien har sammenlignet en ny test med PSA-test og finner at den nye testen fanger opp mer aggressiv kreft og kan bidra til at mange biopsier kan unngås.
Grönberg sa i sitt foredrag på den nasjonale prostatakreftdagen i Oslo mandag at den nye testen er utviklet nettopp fordi PSA-test ikke er god nok. Ifølge Grönberg er seks av ti biopsier tatt ut fra PSA-prøve negative. Samtidig fanges 30–50 prosent av aggressiv kreft ikke opp.
«For store ulemper»
Kreftforeningen vil ikke kommentere selve annonsen.
– At Prostatakreftstiftelsen går så langt i sin anbefaling, får de stå for. Kreftforeningen anbefaler ikke et nasjonalt screeningprogram med PSA fordi vi mener ulempene ved dette er for store. Vi er derimot gjerne med å diskutere om det kan finnes andre verktøy for screening av prostatakreft som kan være mer effektive, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.
Hun legger til at Kreftforeningen ønsker at det snarest kommer på plass et system som fanger opp menn som er familiært disponert for prostatakreft.
– Disse bør innkalles til jevnlig kontroll og oppfølging – og ikke slik det er i dag at man må ta ansvar selv.  Når det gjelder råd til den enkelte mann, er vi opptatt av at menn må få best mulig informasjon om fordelene og ulempene ved å ta en PSA-test. Her må fastlegen ha en sentral rolle, mener Ryel.

Powered by Labrador CMS