VAKTE OPPSIKT: Svein Mjåland (t.v), Marte Cameron og Christian Kersten vakte oppsikt med sin oppdagelse av at en kreftmedisin hadde effekt på nervesmerter. Foto: Irene Svozilik, Sørlandet sykehus. Foto:

Tester kreftmedisin ved nevropatiske smerter

Leger ved Sørlandet sykehus oppdaget tilfeldig at en kreftmedisin hadde effekt på nevropatisk smerte og er nå i gang med en randomisert fase II-studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Selv om cetuximab har vært i bruk i over ti år mot kreft, vil det ta flere år før medisinen kan bli godkjent til behandling av nervesmerter. Christian Kersten, overlege ved Sørlandet sykehus, Senter for kreftbehandling

- Vi er glade for å kunne starte denne studien nå, det er mange som venter på videre resultater av oppdagelsen, sier overlege Christian Kersten ved Senter for kreftbehandling ved Sørlandet sykehus i en pressemelding fra sykehuset.
Kersten, leder for kreftsenteret, Svein Mjåland, og overlege Marte Cameron oppdaget for noen år siden helt tilfeldig at kreftmedisinen cetuximab (Erbitux), en såkalt EGFR-hemmer, hadde effekt på nevropatisk smerte.
Dobbeltblindet
Oppdagelsen ble betegnet som et en sensasjon, og i 2013 inngikk Inven2 på vegne av Sørlandet sykehus en avtale med Merck om å teste ut og videreutvikle medikamenter for denne gruppen smertepasienter.
Nå har legene fått klarsignal for en randomisert, dobbeltblindet og placebokontrollert crossover-studie hvor 20 pasienter med kronisk nevropatisk smerte randomiseres til cetuximab eller placebo.
Studien gjennomføres i regi av Sørlandet sykehus og finansieres av Merck KGaA.
Deltakerne vil behandles fire ganger med cirka én måneds mellom. To ganger vil de få behandling med studiemedisinen og én gang med en narre-medisin, for å utelukke en såkalt placebo-effekt.
Ny studie
De tre norske legene er sammen med Barry Laird ved Universitetet i Edinburgh artikkelforfattere av en nylig publisert studie i British Journal of Anaesthesia.
Her finner de at EGFR-hemmere reduserte nevropatisk smerte hos 18 av 20 pasienter med kroniske alvorlige nervesmerter. Median reduksjon i smerte var 8,5 poeng på en smerteskala fra 0 til 10.

Studien er, i motsetning til den nye studien, ikke randomisert.
- Ved en placebo-kontrollert studie håper vi å kunne få vite enda mer om effekten på nervesmerter. Samtidig har vi startet et samarbeid med et tungt forskningsmiljø ved Universitetet i Edinburgh. Så langt har deres forskning vist meget lovende resultater. Men det er viktig å understreke at selv om cetuximab har vært i bruk i over ti år mot kreft, vil det ta flere år og en omfattende forskningsbasert dokumentasjon før medisinen kan bli godkjent til behandling av nervesmerter. Vår studie er et viktig bidrag i denne prosessen, uttaler Christian Kersten.
Stor pågang
Ifølge NRK har legene fått 200-300 henvendelser fra leger og pasienter som ønsker å delta i studien, men de fleste pasientene oppfyller ikke kriteriene for å delta i studien.

Den pågående studien inkluderer bare pasienter med komplekst regionalt smertesyndrom (CRPS) eller med utstrålende smerter fra nerver i klem, for eksempel i ryggen.
Pasientene som vurderes for deltakelse, må henvises fra sin behandlende lege. Smertene må ha vart i minst seks og maksimalt 30 måneder og all annen behandling skal være forsøkt uten tilstrekkelig effekt.

Powered by Labrador CMS