SKEPTISK: Stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen (H). Foto: Øyvind Bosnes Engen

Kaller Senterpartiets plan urealistisk

Senterpartiets alternative sykehusplan tar ikke hensyn til økningen i medisinske lidelser, eller den økte spesialiseringen i helsevesenet, ifølge Høyre-politiker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Torsdag lanserte Senterpartiet sitt alternativ til Nasjonal helse- og sykehusplan. Her tar partiet blant annet til orde for akuttberedskap ved alle sykehus, stedlig ledelse, og utveksling av fagpersoner mellom store og små sykehus i samme geografiske område.

Kristin Ørmen Johnsen, sykehuspolitisk talsperson i Høyres stortingsgruppe, omtaler Senterpartiets sykehusmodell som urealistisk og preget av ønsketenkning.

Skeptisk til rekruttering
– Senterpartiets plan legger for liten vekt på at de små sykehusene utmerket godt kan drive avansert medisin, og det er der vi kommer til å få økningen i fremtiden – med kols, hjerteinfarkt, slag, diabetes og så videre. Jeg synes ikke planen fanger opp dette, sier Johnsen.

Hun er også skeptisk til om det blir praktisk mulig å rekruttere til lokalsykehusene dersom alle sykehus skal ha både medisinsk og kirurgisk akuttberedskap.

Jeg synes ikke planen svarer på de utfordringene spesialisthelsetjenesten står overfor Kristin Ørmen Johnsen (H), stortingsrepresentant

– Jeg synes ikke planen svarer på de utfordringene spesialisthelsetjenesten står overfor. Økt kompetanse betyr økt spesialisering: Gastrokirurgi er for eksempel blitt veldig spesialisert, og man trenger stort pasientgrunnlag for å opprettholde kompetansen. Spørsmålet er om vi klarer å tilby gastrokirurgi på et høyt nok nivå ved alle landets sykehus, sier Johnsen.

Mot folkevalgte i styrene
Senterpartiets modell innebærer dessuten at de regionale helseforetakene legges ned, at man går fra stykkprisfinansiering til rammefinansiering av sektoren, og at folkevalgte politikere utgjør flertallet i sykehusstyrene.

– Hvis aktive kommune- og fylkespolitikere skal sitte i sykehusstyrene, er jeg redd for at de ikke vil klare å ha den rette distansen til beslutningene som skal fattes. Det blir et slags skinndemokrati; hvis sykehusstyrene virkelig skulle vært demokratiske, måtte det ha vært direkte valg, sier Johnsen.

– Hvordan mener du man best sikrer at sykehusbeslutningene får demokratisk forankring?

– For det første sitter det tillitsvalgte i styrene, som representerer de ansatte. For det andre er det viktig med åpne styremøter, høringer om viktige beslutninger og en levende debatt om sykehusene.

Powered by Labrador CMS