SINT: – I Norge har vi vært opptatt av å skjære ned kostnader, sa kreftlege Andreas Stensvold. Foto: Lasse Moe

Ut mot norske myndigheters kreft-håndtering

Kreftlege langer ut mot hvordan kreftomsorgen håndteres av norske myndigheter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

F.V: Urologiprofessor Michael Borre og leder for Danske Multidisciplinære Cancer Grupper, Nasjonal multidisiplinær og Mef Nilbert verksamhetschef Regionalt Cancercentrum Syd, holdt innlegg under Skandinavisk kreftmøte i Stockholm. Foto: Lasse Moe

STOCKHOLM: Kreftlege Andreas Stensvold deltok i en av paneldebattene på Dagens Medisins kreftkonferanse i Stockholm torsdag.
- Hva gjør vi med dette???
Temaet var utfordringer kreftomsorgen. Stensvold, som er nestleder i Norsk onkologisk forening, stilte spørsmålet om vi i Skandinavia virkelig er rustet for tsunamien av nye pasienter som kommer til å treffe oss.

– Vi har en insidensøkning på 50 prosent på enkelte kreftformer. Vi har ikke nok kirurger, vi har ikke nok patologer – ei heller onkologer. Hva gjør vi med det?

– I Norge har vi vært opptatt av å skjære ned kostnader. Da vi innførte pakkeforløpene bevilget helsemyndighetene 4,5 millioner kroner. Ikke til klinikkene – men til Helsedirektoratet. De kunne ansette folk – men det kunne ikke vi i klinikken. I dag brukere legene og sykepleierne mer tid på å være sekretærer.

– Er dette måten å møte tsunamien på, spurte Stensvold.

- Demokratisk problem
Stensvold har tidligere kritisert det norske Beslutningsforum for å ha lukkede dører.

– Det er et demokratisk problem at forumet er lukket. Og når det sies nei til et legemiddel, vil pasienten begynne å bråke. Vi betaler mye skatt. Men vi får bråk når Beslutningsforum gir en standardsetning som begrunnelse. Vi må ha diskusjoner som er åpne og transparente, sa Stensvold.
Professor Michael Borre fra Danske Multidisciplinære Cancer Grupper viste til innføringen av de danske kreftforløpene på starten av nitti-tallet:

– Vi trodde vi skulle bli en elitenasjon innenfor fotball. Slik trodde vi at det også skulle bli med kreftbehandlingen. Plutselig fikk vi en overraskelse. Vi fikk rapporter om at det ikke sto så godt til med dansk kreftbehandling som vi trodde, sa Borre, som påpekte at utfordringene i Danmark blant annet er den danske livsstilen, og at pasienter diagnostiseres for sent, sa han.


Den svenske onkologiprofessoren Mef Nilbert, sjef ved Regionalt Cancercentrum minnet om framtidens kreftpasienter.

– De er på vei. 85 prosent har minst en kronisk sykdomsdiagnose. Disse representerer 82 prosent av helsekostnadene, sa hun.

  • «Skandinaviskt Rådslag – for bedre kreftomsorg» deltar blant andre helseminister Bent Høie (H) samt den svenske helseministeren Gabriel Wikstöm (S). Fra Danmark deltar Jane Heitman (V), som er sundhets- og ældreordfører i Danmark.
  • Også leder i Beslutningsforum, Lars Vorland, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen  OleAlexander Opdalshei og helseøkonom Ivar Sønbø Kristiansen deltar under konferansen.

Konferansen arrangeres i Stockholm i samarbeid med våre søsteraviser i Danmark og Sverige, dagensmedicin.dk og dagensmedicin.se.

Powered by Labrador CMS