RASKERE: – Gjennomsnittlig tid for signert kontrakt har gått fra litt over seks måneder til under tre måneder, sier Ole Kristian Hjelstuen i Inven2. Foto: Arkiv

Medvind for kliniske industristudier

Helse Sør-Øst har økt antallet industrifinansierte kliniske studier over to år gjennom målbevisst satsing.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helse Sør-Øst har økt antallet industrifinansierte kliniske studier over to år gjennom målbevisst satsing.
I mange år har det vært en nedgang i kliniske studier i Norge, både offentlige – og industrifinansierte. I fjor fikk imidlertid Legemiddelverket og REK ti prosent flere kliniske legemiddelstudier enn året før. Ifølge MSD i Norge har antallet protokoller som MSD International har gående i Norge, økt med 50 prosent i løpet av to år. Nå kan det tyde på at trenden er snudd.
Inven2 er Norges største aktør innen kommersialisering av forskning og eies av Universitetet i Oslo (UiO) og Oslo universitetssykehus (OUS). Selskapet, som forhandler kontrakter for hele Helse Sør-Øst, tar hånd om cirka 80 prosent av alle industrifinansierte kliniske studier i Norge. Nye tall viser stor økning.
Per 28. august i år har antallet nye kliniske legemiddelstudier i regi av industrien økt med 30 prosent siden samme periode i fjor. Også fra august 2013 til august 2014 var økningen på 30 prosent.
– Vi hadde 41 nye studier i 2013, 54 i fjor, og per 28. august i år har vi 72 industrifinansierte kliniske legemiddelstudier. Vi har jobbet målbevisst fordi vi så nedgangen i Norge, og så at vi kunne utgjøre en forskjell. Vi startet med å pålegge oss selv interne behandlingsfrister, og så at spesielt sykehusene responderte positivt, sier UiT-professor og administrerende direktør Ole Kristian Hjelstuen i Inven2.


Halverte tiden
Han viser til at 99 av 110 kliniske studier totalt i år er signert.
– Det betyr at vi faktisk får landet alle kontraktene. Dette har noe med hastighet å gjøre, og er kanskje det viktigste vi ser har skjedd de siste 2,5 årene. Gjennomsnittlig tid for signert kontrakt, som betyr at det er klart for oppstart, har gått fra litt over seks måneder til under tre måneder. Påliteligheten i dette, og at vi faktisk får signert avtalene, er en viktig faktor. Mange, som MSD, er flinke til å få studier til Norge, og vi tror de tør å be om studiene, blant annet fordi det er en pålitelighet. Det er ingen tvil om at hastighet til oppstart og rekrutteringshastighet er de viktigste parameterne, mener Hjelstuen.
Han forteller at hastigheten er oppnådd blant annet ved rammeavtaler med de hyppigste brukerne samt at budsjettmaler er på plass.
– Malene er enkle å fylle ut, og i samarbeid med sykehusene får vi standardpriser på det som kan standardiseres, som radiologi og laboratorietjenester, sier Hjelstuen, som tror det er et stort potensial for at mange andre sykehus kan gjøre mange flere kliniske studier.


Økning også i vest
Også i vest har det vært en økning.
– Vi er i en prosess med å overta fra Innovest, vi har ennå ikke formelt overtatt og har ikke konkrete tall, men det har vært en betydelig vekst, sier administrerende direktør Anders Haugland i Bergen teknologioverføring.
– Vil dere jobbe for å få enda flere kliniske industrifinansierte studier?
– Ja, absolutt, det er viktig for oss, svarer Haugland.
For Midt-Norge er det annerledes, ifølge forskningssjef Siv Mørkved ved St. Olavs Hospital. Hun oppgir at antallet studier har vært stabilt. Tall fra UniMed Innovation AS viser mellom 20 og 23 nye studier de siste tre årene.
– Det ser ut til at det kan bli litt mer i år, men det vet vi ikke sikkert. Vi setter i gang konkrete tiltak fra nyttår, slik alle universitetssykehus gjør gjennom Norcrin-satsningen. Dette er et nettverk mellom de kliniske forskningsstøtteenhetene ved universitetssykehusene. Målet er å bidra til mer klinisk forskning av høy kvalitet, også i samarbeid med industrien, sier Mørkved, som er prosjektleder for Norcrin.
Viseadministrerende direktør Wenche Poppe i Norinnova, som inngår kontrakter for studier på UNN, har heller ikke sett noen økning.
– Antallet er stabilt. For tiden har vi 35 studier gående, og åtte–ni nye hittil i år, opplyser Poppe.

Powered by Labrador CMS