TIDLIG HJEM: De som reiser hjem tidlig og får besøk av jordmor hjemme er mest fornøyde, ifølge brukerundersøkelser fra Helse Bergen. Foto: Colourbox

Mest fornøyde med rask hjemreise etter fødsel

De som reiser hjem fra Kvinneklinikken i Bergen tidlig og får besøk av jordmor hjemme er mer fornøyde enn de som blir lenger på sykehuset.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kvinneklinikken i Bergen har et tilbud om jordmorbesøk i hjemmet.

Alle kvinner som er bosatt i Bergen kommune og har hatt et normal svangerskap og normal fødsel, kan reise hjem med barnet allerede 8-24 timer etter fødselen. I løpet av to hjemmebesøk vil en jordmor fra Kvinneklinikken gi mor individuelt tilpasset oppfølging og rettledning, om både amming og barnestell.

Mest fornøyde hjemme
Nå har Kvinneklinikken gjort to brukerundersøkelser om tilbudet.

Det viser seg at de som reiser hjem tidlig og får besøk av jordmor hjemme er mest fornøyde. De sier at de kommer raskere og bedre igang med amming.

Mindre vekttap
Dessuten opplever Kvinneklinikken færre store vekttap hos nyfødte blant de som benytter tilbudet om jordmor i hjemmet. Jordmødrene som reiser hjem til familiene tar de nødvendige undersøkelsene der, slik at de slipper å returnere til sykehuset etter hjemreise, ifølge helse-bergen.no.

Flest andregangs
Det er flest andregangsfødende som hittil har benyttet seg av tilbudet (80 prosent). Men de førstegangsfødende (20 prosent) var like fornøyde med oppfølgingen som de som hadde født før.

Kvinnene begrunner tidlig hjemreise med at de føler seg trygge, og at en får mer ro og hvile hjemme enn på barselavdelingene på sykehuset. De føler seg sett av jordmor, og får en god samtale.

Savner hjelp
Brukerundersøkelsen blant kvinnene som blir på sykehuset, viser at færre kvinner er fornøyde med oppholdet og med det å måtte komme tilbake for undersøkelser etter at de har reist hjem. De savner mer hjelp og tid fra personalet, og synes ikke de får snakket nok med jordmor.

Haukeland er det første universitetssykehuset i Norge med tilbud om jordmor i hjemmet.

Undersøkelsene
Brukerundersøkelsene er gjort blant de som har benyttet seg av tilbudet "Jordmor i heimen" høsten 2014 og de som var på Kvinneklinikken våren 2015. Omtrent 100 kvinner i hver gruppe har svart, det er en svarprosent på omtrent 50%.

Powered by Labrador CMS