Ny MS-medisin kan virke på pasienter med primær progressiv MS

Ocrelizumab viser ifølge ny studie effekt hos progressive MS-pasienter, som per dags dato ikke har noe godkjent behandlingstilbud. – Dette er den første studien hvor en har klart å vise at det er mulig å påvirke sykdomsforløpet i primær progressiv MS, sier overlege Lars Bø.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

KRITISK: – De som har hatt sykdommen lenge, var ikke inkludert i studien, sier overlege og senterleder for Nasjonal kompetansetjeneste for multippel sklerose, Lars Bø, med utgangspunkt i abstraktet til ORATORIO-studien. Foto: Arkiv

Fase 3-studien ORATORIO legges frem på konferansen ECTRIMS i Barcelona i morgen, ifølge en pressemelding fra legemiddelprodusenten Roche.
Roche skriver at ocrelizumab er det første preparatet som virker både for pasienter med remitterende multippel sklerose (MS) og primær progressiv MS.
– Per dags dato har ikke pasienter med progressiv MS et godkjent behandlingsalternativ, sier Lars Bø, overlege ved Haukeland universitetssjukehus og senterleder for Nasjonal kompetansetjeneste for multippel sklerose.
Stort fremskritt
Ifølge pressemeldingen fra Roche hadde ocrelizumab en signifikant effekt på å redusere risikoen med 25 prosent for forverring av sykdommen i minst 24 uker. At legemiddelet har en virkning på primær progressiv MS mener Bø er et stort fremskritt.
– Dette er den første studien hvor en har klart å vise at det er mulig å påvirke sykdomsforløpet i primær progressiv MS. Det er et stort fremskritt, sier Bø til Dagens Medisin.
– Studien viste en reduksjon på 25 prosent i sannsynlighet for at pasienten vil utvikle økt grad av invaliditet, over en måleperioden på minst 24 uker, påpeker overlegen.
– En fjerdedels reduksjon i varig forverring, det er et betydningsfullt resultat. I tillegg viser studien til et mål på gangfunksjon, som viser en redusert risiko for at pasientene skulle forverre funksjonen.
Tar forbehold
Bø peker på at studien har valgt vekk noen undergrupper av MS-pasienter. Han understreker at medisinen ikke er aktuell for dem med primær progressiv MS, som har kommet langt i sykdomsforløpet.
– De som har hatt sykdommen lenge, var ikke inkludert i studien, sier han, med utgangspunkt i abstraktet bak studien.
De som ble ekskludert fra studien, var ifølge Bø dem som har utviklet en stor grad av invaliditet, som eksempelvis gangvansker.
– Det er i og for seg ikke så overraskende at de ikke har inkludert dem. Betennelsesdempende medisin er forebyggende. Dette er ikke snakk om reparasjonsmedisin, utdyper han.
Vil være realistisk
Overlegen peker på at det er viktig å formidle begrensningene i denne studien, for å unngå urealistiske forhåpninger hos pasienter som har kommet langt i sykdomsforløpet.
– Dette gjelder ikke alle som har primær progressiv MS. Jeg er redd for å skape forhåpninger for dem som har hatt sykdommen lenge, og fått en høy grad av invaliditet.

Interessekonflikter: Lars Bø har deltatt som rådgiver for Novartis Norway. Han har mottatt reisestøtte fra Bayer, Novartis, Merck-Serono, Biogen Idec. Han har mottatt foredragshonorar fra Genzyme, Sanofi-Aventis, Novartis, Merck-Serono og Biogen Idec. Han har mottatt forskningsstøtte fra Bayer, Sanofi-Aventis, Novartis, Merck-Serono, Biogen Idec, Norsk MS-forbund. Han er  medlem av arbeidsgruppen som reviderer nasjonale MS-retningslinjer i Helsedirektoratet, og i arbeidsgruppen for MS-veileder for primærhelsetjenesten i Helsedirektoratet.
Artikkelen er oppdatert med informasjon om interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS