Skal forske på behandling av overgripere

- Det er stor faglig uenighet om hvilken behandling som er til hjelp i behandlingen av overgripere, ifølge Elisabeth Arntzen i Helse Sør-Øst RHF.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Elisabeth Arntzen er assisterende fagdirektør i Helse Sør-Øst RHF.

Nå starter et treårig behandlings- og forskningsprosjekt i Helse Sør-Øst.

–Mangelfull dokumentasjon
Prosjektet skal gi bedre kunnskap om hvem som står i fare for å begå overgrep, og hvordan behandling kan tilpasses etter risiko for overgrep og den enkeltes behov for behandling.

 – Både nasjonalt og internasjonalt, er det stor faglig uenighet om hvilken behandling som nytter for overgripere og det er til dels mangelfull dokumentasjon på hvilken behandling som virker, sier assisterende fagdirektør Elisabeth Arntzen i Helse Sør-Øst RHF, ifølge foretaket.

Norsk studie
I fjor fastslo en norsk studie publisert i Trauma, Violence, & Abuse, at forskning gir ikke støtte for at psykologisk behandling reduserer antall tilbakefall hos overgripere mot barn

 - Effekten er lik null av psykologisk behandling når vi sammenligner seksuelle overgripere som forgriper seg mot barn på nytt med en kontrollgruppe som ikke har fått behandling, sa forsker Jarna Soilevuo Grønnerød, til aftenposten.no.

Forebygge tilbakefall
Målet med forskningsprosjektet i Helse Sør-Øst er å øke kunnskap om sedelighetsdømte, identifisere dem med forhøyet risiko for tilbakefall, samt utvikle forebyggende tiltak som behandling og forebygging av tilbakefall.

 Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har gitt Helsedirektoratet to oppdrag knyttet til denne problemstillingen:

 Bekjempelse av vold og seksuelle overgrep mot barn og unge og I samarbeid med RHF og aktuelle kompetansesentra å følge opp utviklingsarbeid knyttet til behandlingstilbudet til pedofile.

 Ifølge Helse Sør-Øst vil dette si et strukturert behandlingsopplegg for dømte seksuallovergripere som ønsker behandling og er tilhørende helseforetaket.
Nasjonal utfordring
– Forebygging gjennom behandling av overgripere og potensielle overgripere er en nasjonal utfordring. Overgripere med behov for spesialisert behandling vil i vår region kunne få behandlingstilbud av ulik karakter hos de i overkant 30 distriktspsykiatriske sentre  innen psykisk helsevern for voksne, og hos rundt 450 psykiatere og psykologer som har avtale med Helse Sør-Øst, sier Arntzen.

Powered by Labrador CMS