BEKYMRET: – Det er viktig å huske på at noen mennesker fremdeles vil trenge opphold i døgninstitusjoner. Mange overleger er bekymret for at antall sengeplasser ser ut til å reduseres kontinuerlig, sier Anne Kristine Bergem, leder av Norsk psykiatrisk forening. Foto:

– Vi kan ikke akseptere en levetid som er forkortet med omkring 15 år for en pasientgruppe

Leder av Norsk psykiatrisk forening, Anne Kristine Bergem, etterlyser mer til spesialisthelsetjenesten og til dem med alvorlig psykisk sykdom.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Det er fint at lavterskeltilbud og tilbudet i kommunene styrkes, men det er viktig å huske på at noen mennesker fremdeles vil trenge opphold i døgninstitusjoner. I tillegg vet vi at den fysiske helsa til de med de alvorligste psykiske sykdommene i årevis har vært underprioritert. På dette området må det satses i årene som kommer. Vi kan ikke akseptere en levetid som er forkortet med omkring 15 år for en pasientgruppe, sier Anne Kristine Bergem til Dagens Medisin.
Lederen av Norsk psykiatrisk forening mener det trengs en kartlegging av behovet for døgnplasser.
– Foreløpig har vi bare sett nedbygging uten å få noe klart svar på hvor politikerne ser for seg at den skal stanse. Mange klinisk arbeidende overleger i Norsk psykiatrisk forening er bekymret for at antall sengeplasser ser ut til å reduseres kontinuerlig, påpeker Bergem.
«Handling må til»
Hun er ellers glad for at den gylne regel videreføres, men mener det kreves mer enn gode intensjoner:
– Norsk psykiatrisk forening vil nok ønske å se konkrete tall og planer for å kunne være optimistiske. Gode intensjoner er ikke nok. Handling må til, understreker Bergem og tilføyer:
– Jeg håper også at politikere og sentrale helsemyndigheter søker råd i forsknings- og fagmiljøene i tillegg til å involvere brukerorganisasjoner når psykisk helsevern og videre satsning skal planlegges og gjennomføres.

Powered by Labrador CMS