PASSIVT: – Vi synes det er passivt bare å vise til at det er ubrukte midler når det er store udekkede behov i kommunene, sier Kari Sollien, leder av Allmennlegeforeningen. Arkivfoto: Vidar Sandnes Foto:

– Tafatt av departementet

– Vi mener det er departementets ansvar at de ressursene som er gitt kommer frem til tjenestene, sier Kari Sollien, leder av Allmennlegeforeningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

BEROLIGER:– Vi kan berolige ministeren med at det ikke er manglende interesse for å styrke fastlegeordningen som er årsaken – han vil få avsetning for midlene, sier Petter Brelin, leder av Norsk forrening for allmennmedisin.

Helseminister Bent Høie uttalte onsdag til Dagens Medisin, etter fremleggelsen av helsebudsjettet, at ubrukte midler var årsaken til kutt i midlene til legetjenester i kommunene.

I statsbudsjettet er det, ifølge Kari Sollien, overført i underkant av ti millioner kroner fra allmennlegetjenesten i kommunene til såkalt «andre formål».

– Vi synes det er passivt bare å vise til at det er ubrukte midler når det er store udekkede behov i kommunene. Allmennlegeforeningen mener det trengs langt tydeligere føringer for å styrke legetjenestene i kommunene – på blant andre sykehjem, i legevakt og ved kommunale akutte døgnenheter, sier Kari Sollien til Dagens Medisin.
Har klare svar
Høie var derimot tydelig på at regjeringen ønsker å styrke legetjenesten i kommunene.

– Vi vil gjerne bidra, og hvis vi kommer i dialog med departementet, har vi klare svar på hva som trengs, sier allmennlegelederen.
«Vanskelig å søke»
Også lederen for Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin, er skuffet over reduksjonen i en budsjettpost som skulle gå til å utvikle fastlegetjenesten.
– Jeg kan ikke svare for kommunene, men har jobbet i kommunen som fastlege i en årrekke og har sett at når det utlyses midler, har kommunene aldri tidligere hatt problemer med å nyttiggjøre seg midlene. Når departementet så at midlene ikke var brukt opp, burde de sett på hvordan utlysning er blitt gjort kjent, i hvilken grad det var praktisk mulig å søke og om det finnes andre grunner til at midlene ikke ble brukt enn fravær av et behov.
– For det departementet egentlig sier, er at kommunene ikke har behov for pengene, og det kjenner vi oss overhodet ikke igjen i, sier Petter Brelin.
– Men det er jo kommunenes ansvar selv å søke om pengene?
– Ja, men departementet har ikke vært flinke til å bekjentgjøre midlene, og det har vært vanskelig for kommunene å søke på grunn av blant annet kort tidsfrist, svarer Brelin.
Han mener departementet må ta dette på alvor og diskutere frem gode prosjekter, gjerne i samarbeid med fastlegene og kommunene.
– Normalt er departementet flinke til dette, sier Brelin og tilføyer: – Og vi vi kan berolige ministeren med at det ikke er manglende interesse for å styrke fastlegeordningen som er årsaken – han vil få avsetning for midlene.

Powered by Labrador CMS