IKKE GLAD: Helsedirektoratet er kjent med at dette er et meget kontroversielt forslag, sier Petter Brelin, leder i Norsk forening for Allmennmedisin. Foto: innen48timer.no

Allmennlegene raser mot utdanningsforslag

- Å gi helseforetakene ansvaret for allmennlegenes utdanning er like relevant som å legge nevrokirurgi inn under kommunen, sier lederen av Norsk forening for Allmennmedisin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Den kunnskapen vi forvalter i våre fora, er ikke til stede i helseforetakene. Petter Brelin, leder i Norsk forening for Allmennmedisin

Forslaget om å la sykehusene styre spesialistutdanningen, fremkommer i en rapport Helsedirektoratet (Hdir) har utarbeidet om legers spesialistutdanning.

«En slik forankring i de regionale utdanningssentrene kan ha mange fordeler», skriver Hdir i rapporten.

Advarer
Debatten har rast på allmennlegenes diskusjonsforum Eyr, og leder Petter Brelin i Norsk forening for Allmennmedisin (NFA) er rystet:

– Vi vil på det sterkeste advare mot dette forslaget. At allmennmedisinerne ute i kommunene skal undervises av spesialistene på sykehuset, er et prinsipp vi forlot for femti år siden. Dette er ikke hensiktsmessig verken for pasientene, allmennmedisinen eller sykehusene. Vi snakker om et annet oppdrag: Fastlegen skal finne den syke blant alle de friske. Sykehusene arbeider med en populasjon som har liten overføringsverdi til fastlegekontoret, sier han til Dagens Medisin.

– Den kunnskapen vi forvalter i våre fora, er ikke til stede i helseforetakene. Det er sterkt uhensiktsmessig å legge dette til HF-ene. Jeg vil si at det er like relevant som å legge nevrokirurgi inn under kommunen.

Femten linjer
– Helsedirektoratet er kjent med at dette er et meget kontroversielt forslag, som bare helt summarisk nevnes i rapportens aller korteste kapittel, sier Brelin, og viser til de femten linjene i den 39 siders lange rapporten.

– Det redegjøres ikke for reaksjonene i fagmiljøene – som burde være godt kjent for Hdir.

NFA-lederen viser til at det har vært dialog med Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).

– Vi håper på at argumentene våre har gjennomslag i HOD. Vi har en viss tro på det også, som de betingede optimister vi er.

– Hvem skal ha ansvaret, mener dere?

– Vi har forvaltet utdanningen av allmennmedisinerne i mange år. Det er en krevende utdanning. Ingen vil si at vi har melet våre medlemmers kake eller tatt lett på det. Det betyr ikke at det må være slik det er nå. Dersom kommunene hadde hatt mulighet til å stille med en organisasjon vi kunne samarbeide med, hadde det stilt seg annerledes. Det er vanskelig å se for seg at for eksempel KS skulle innta en slik rolle. Universitetene derimot har mange gode miljøer med allmennmedisinske forskningsenheter.

– Spesialistutdanningen er en spesiell aktivitet som det er vanskelig å se for seg at noen overtar med letthet med det første. Men vi vil ikke være vanskelige og kan absolutt tenke oss andre måter å bedre utdanningen av allmennleger på. Det vi derimot ikke ønsker, er å kjempe om knappe midler i sykehusene som primært vil ha fokus på egne spesialiteter, sier Brelin.
«Blir lettere»
Helsedirektoratet mener at forutsetningene for å få til et godt utdanningsløp mellom sykehus og kommune, vil bli styrket. De mener også forslaget vil gjøre at det blir lettere å få til en god innpassing av sykehusåret som en del av spesialiseringen i allmennmedisin.

«Ikke endelig besluttet»
Når Dagens Medisin ber Hdir svare på kritikken, er det statssekretær Lisbeth Normann i HOD som svarer:

– Det pågår en prosess med gjennomgang av legenes spesialistutdanning, både når det gjelder innhold og organisering. I denne prosessen har vi bedt om å få detaljutredet en modell ut ifra en overordnet oppgavedeling. Både Helsedirektoratet og regionale helseforetak har levert innspill. Det er ikke tatt endelige beslutninger når det gjelder utdanningen av allmennlegene. Legeforeningens motforestillinger til at helseforetakene eventuelt ivaretar denne oppgaven, er tydelig kommunisert til departementet, skriver Normann i en epost.

Powered by Labrador CMS