OPPDATERER: Tormod Bjånes (t.v.) og Andreas Westin oppdaterer Farmakologiportalen med ny kodeverksapplikasjon. De er begge overleger i klinisk farmakologi ved Helse Bergen og St. Olavs hospital. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Lanserer ny applikasjon for Norsk Laboratoriekodeverk

Alle norske laboratorier må etter nytt vedtak bruke samme likelydende navn og analysekoder. Derfor har overlegene bak Farmakologiportalen laget en automatisk kodeverksapplikasjon.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Det er nylig vedtatt at alle norske laboratorier skal bruke likelydende navn og analysekoder når en bestiller og besvarer analyser elektronisk, i henhold til Norsk Laboratoriekodeverk (NLK), forklarer overlege Andreas Austgulen Westin ved Avdeling for klinisk farmakologi på St. Olavs Hospital.

Sammen med overlege Tormod Bjånes skriver Westin i Tidsskriftet at det inntil nå har vært vanlig at laboratorier på ulike steder opererer med egendefinerte navn på laboratorieanalyser. Dette kan føre til alvorlige feil, når ulike analyser har samme navn, eller når ulike navn brukes på samme analyse.
Oppdatert kodeverksapplikasjon
Overlegene grunnla nylig Farmakologiportalen, et nettsted som gir en oversikt over medisinske laboratorier i Norge som utfører legemiddel- og rusmiddelanalyser.
På nettportalen kan helsepersonell finne ut hvilke laboratorium de skal sende hva slags prøver, og hvordan prøvene skal sendes.
Nå har portalen blitt oppgradert med en automatisk kodeverksapplikasjon, som viser frem rett analysekode for de ulike analysene som farmakologilaboratoriene utfører.


– Kvalitetssikring
– For laboratoriene betyr dette først og fremst kvalitetssikring, fordi vi sikrer oss at alle bruker kodeverket helt likt, sier Westin overfor Dagens Medisin.
Han sier hensikten med kodeverket er at laboratoriene skal benytte standardiserte tallkoder som ikke levner noen tvil om hvilken analyse som er utført.


Unngår misforståelser
– Den nye applikasjonen, som foreløpig kun gjelder for klinisk farmakologi, sørger for at laboratoriene bare trenger å legge inn sitt analyserepertoar i Farmakologiportalen. Så kan de deretter laste ned en liste der det står hvilke NLK-koder de skal benytte på alle sine analyser.
Westin forklarer at dette er hensiktsmessig, fordi det tidligere har vært uklare analysenavn og –koder. For eksempel at forkortelsen «karb» kunne bety enten «karbamid» eller «karbamazepin», ved ulike laboratorier.


Arbeidsbesparende
Westin tror også at applikasjonen vil være arbeidsbesparende, ettersom det blir en enklere informasjonsflyt mellom laboratoriene og Helsedirektoratet, som forvalter kodeverket.
– Laboratoriene kommuniserer gjennom applikasjonen som én samlet røst mot Helsedirektoratet, i stedet for som over 50 forskjellige aktører.
Dette påvirker også systemets automatikk. Westin forklarer at dersom noen gjennom Farmakologiportalen publiserer en ny analyse som det ikke finnes en NLK-kode for, så varsles helsedirektoratet om at en ny kode må opprettes.
– Neste gang noen legger inn denne analysen, så ligger både navn og kode klart.
Kodeverksapplikasjonen er finansiert av Norsk forening for klinisk farmakologi og laboratoriene selv.

Powered by Labrador CMS