VIL FØLGE OPP: – Jeg oppfatter at alle helseregioner tar planene alvorlig, men vi vil selvfølgelig følge opp, sier helseminister Bent Høie. Foto: Arkivfoto

– Jeg er ikke fornøyd med at dette ikke ble tilstrekkelig fulgt opp

Helseminister Bent Høie er klar på at det trengs en sterkere ledelse og styring i helseforetakene for å følge opp kravene i den gylne regel.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Vi vurderer kostnadsvekst, årsverksutvikling og redusert ventetid samlet, og summen av dette var jeg ikke fornøyd med for 2014. Bent Høie, helse- og omsorgsminister

Nylig la Helsedirektoratet frem Samdata-rapporten for 2014, som viste at selv om antallet pasientbehandlinger hadde økt mer i psykisk helsevern fra 2013 til i fjor, var kostnads- og årsverksveksten høyere i somatikken.
Den såkalte gylne regel krever at veksten i psykisk helsevern skal være større enn i somatikken.
– Dessverre bekrefter rapporten det som var mitt klare inntrykk ved utgangen av fjoråret – at det var rom for at helseforetakene fulgte opp den gylne regel bedre enn de har gjort. Det var grunnen til at jeg videreførte og forsterket regelen, ved å innføre krav om årsverk, sier helseminister Bent Høie til Dagens Medisin.
Følger opp foretakenes planer
– Samtidig sa jeg den gang at foretakene skulle legge frem en plan for hvordan helseforetakene skulle følge opp. De planene er nå gjenstand for diskusjoner vi har med direktørene i de regionale helseforetakene.
– Er du fornøyd med de planene du har fått?
– Jeg oppfatter at alle helseregioner tar planene alvorlig, men vi vil selvfølgelig følge opp. Jeg er veldig fornøyd med at den gylne regel ble oppfylt for rusbehandling i fjor, men jeg er ikke fornøyd med at det ikke ble tilstrekkelig fulgt opp når det gjelder psykisk helse, sier Høie.
Vurderes samlet
– Er du enig i at kostnadsveksten og årsverksveksten har vært for lav i psykisk helsevern?
– Vi vurderer ikke disse hver for seg, men samlet for kostnadsvekst, årsverksutvikling og redusert ventetid. Summen av dette var jeg ikke fornøyd med for 2014, svarer Høie.
Han bemerker for øvrig at det er en ønsket utvikling innen psykisk helsevern med en dreiing fra døgnbehandling til å hjelpe folk hjemme der de bor.
– Det vil også bidra til at vi opplever en endring i sammensetningen av årsverkene – ved mindre behov for døgnbemanning – og det er en ønsket utvikling.
Deler ambisjoner
Helseministeren viser til lederen for Norsk psykiatrisk forening, som uttalte til Dagens Medisin at hun nesten er litt sint etter å ha sett Samdata-tallene.
– Det har jeg forståelse for. Men jeg vil også minne om at jeg som helseminister deler hennes ambisjoner, og at den forrige regjeringen avskaffet den gylne regel. Hadde ikke den nåværende regjeringen gjeninnført den, ville vi sannsynligvis sett en fortsatt nedprioritering av psykisk helse, mener statsråden.
Skjerpede krav i år
– Vurderer du å iverksette tiltak for å få en høyere vekt i psykisk helsevern?
– Vi så denne utviklingen før årsskiftet, og vi har allerede iverksatt tiltak ved at vi fra 2015 innførte  årsverk som en del av den gylne regel, og vi ba helseforetakene om en plan for hvordan den gylne regel skal følges opp. Med dette har vi allerede skjerpet kravene. Også i år vil vi følge med på utviklingen, og vi vil vurdere denne før vi eventuelt kommer med nye tiltak i oppdragsdokumentene for 2016. Det er ingen tvil om at dette har høy prioritet for meg som helseminister, understreker Høie.
Han legger til at han også er enig med generalsekretæren i Psykisk helse, som mener det også trengs endring av holdninger og kultur i psykisk helsevern.
– Jeg er enig i at det er behov for en sterkere ledelse og styring i helseforetakene og behov for å jobbe med kulturer. Det viktigste med den gylne regel er at pasientene får god behandling – at ventetidene går ned og at flere får hjelp. Jeg er ikke misfornøyd med utviklingen her, det er viktig å understreke, men jeg forventer at dette fortsetter videre, sier Bent Høie.

Powered by Labrador CMS