ER POSITIV: Leder for Norsk medisinstudentforening Tromsø, Marthe Høiland, sier foreningen i utgangspunktet er positiv til en ordning der Tromsøstudentene får mulighet til å ta deler av studiet i Finnmark. Foto: Privat

Vil tilby deler av medisinstudiet i Finnmark

 Medisinstudenter i Tromsø kan gis mulighet til å ta de to siste årene av studiet i Finnmark.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Målet er å styrke legerekrutteringen i fylket, ifølge et forslag som styret i Helse Nord RHF skal ta stilling til i sitt kommende styremøte 26.august.

Norsk medisinstudentforening positiv
Fra 2009 har 25 prosent av medisinstudent-kullet gjennomført de to siste studieårene ved Nordlandssykehuset i Bodø og i kommuner i Nordland.

Dette stimulerer studenter til å ta jobb i fylket etter endt grunnutdanning, ifølge Helse Nord-styret, som mener at en tilsvarende ordning for Finnmark kan være viktig for rekrutteringen i fylket.

Leder for Norsk medisinstudentforening (Nmf)  i Tromsø, Marthe Høiland, sier Nmf i utgangspunktet er positiv til at det skal bli mulig å ta de to siste årene av medisinstudiet i Finnmark:

 – Det er imidlertid en del kriterier som må oppfylles for å lykkes. Per i dag er det et tjuetalls studenter som tar de to siste årene i Bodø, og det fungerer etter det jeg vet godt. Når det gjelder Finnmark, som er mindre og ikke har alle spesialiteter blant annet, må vi sørge for at man får samme læringsutbytte også her, sier hun til Dagens Medisin.
 – I tillegg kommer andre ting som logistikk og lignende, sier Høiland.

Finnmarksmodellen
Administrerende direktør i Helse Nord mener ifølge styrets papirer at rapporten; Regionalisering av medisinerstudiet til Finnmark – Finnmarksmodellen, er et godt grunnlag for å sette i gang en pilot med fire studenter fra høsten 2017 – og deretter tolv studenter fra høsten 2018.

Fordelingen av leger i Finnmark er ujevn, og andelene ubesatte fastlegestillinger har de siste årene vært høyere i Finnmark og Nordland enn i Troms. Undersøkelser viser at studenter som er utdannet i Tromsø i større grad ønsker seg til Troms enn til til Finnmark og Nordland, skriver styret.

Spesialist- og primærhelsetjenesten i Finnmark benyttes i dag til undervisning av femteårs-studenter. Det nye med forslaget er å utvide ordningen til også å gjelde studentene i sjette-året.

Undervisningen skal foregå på tre steder, i Hammerfest, Alta og Karasjok.

Powered by Labrador CMS