REVISJON: – OECD definerer helse som en viktig del av bioøkonomien. Det må regjeringen i sin bioøkonomistrategi også gjøre, sier UiO rektor, Ole Petter Ottersen. Foto: Per Corneliussen

Savner helse i plan for bio-strategien

- Jeg er overrasket over at regjeringens plan for bioøkonomistrategi ikke inkluderer helse, sier UiO-rektoren. Han mener regjeringen må revidere sin definisjon av bioøkonomi.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

FØLGER MED: – Vi skal følge med på at helse ivaretas i bioøkonomistrategien, sier Kristin Ørmen Johnsen (H). Foto: Per Corneliussen

ARENDAL: Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), mener regjeringen må revidere sin definisjon av bioøkonomi:
– Jeg ble overrasket da jeg så regjeringens plan for ny bioøkonomistrategi, sa Ottersen som også er lege, under et seminar med tittelen "Hvordan skape en sterk norsk biotek-sektor?", under Arendalsuka, torsdag.
Her diskuterte politikere, forskere og store deler av norsk legemiddelindustri hvordan de kan styrke biotek-industrien i Norge, for blant annet å utvikle norsk helseindustri og bygge bro mellom forskningsmiljøer og industrien.
– OECD definerer helse som en viktig del av bioøkonomien. Det må regjeringen i sin bioøkonomistrategi også gjøre, sier Ottersen til Dagens Medisin.
– Ved å ha en for snever definisjon av bioøkonomi vil man gå glipp av innovasjon og næringsutvikling som kommer fra forskning innen livsvitenskap og helse.
Savner helse
Ifølge regjeringen skal Nasjonal bioøkonomistrategi ferdigstilles i løpet av året, av landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, næringsminister Monica Mæland og fiskeriminister Elisabeth Aspaker.
Rektoren sier han savner to departementer i strategien, som ifølge regjeringen blant annet skal gjøre «norsk økonomi mindre sårbar for svingninger i petroleumssektoren».
– Det er overraskende at vi ser en strategi som mangler helseperspektivet og livsvitenskap. Vi mangler Bent Høie og Torbjørn Røe Isaksen, sa rektoren til forsamlingen, og etterlyste at Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet deltok i planen for regjeringens nye strategi.
– Vil ramme Norge
Ottersen presiserer til Dagens Medisin at han opplever at regjeringen aktivt definerer ut helse og store deler av biotek-sektoren, ved å kun inkludere tre departementer som skal jobbe med den. Det tror han kan få følger:
– Dette kommer til å ramme Norge, og det kommer til å ramme næringsutviklingen i Norge. Det er på tide at de reviderer sin definisjon i bioøkonomistrategien, slik at den også omfatter helse og livsvitenskap.
Viser til rapport
Ottersen viser til BioVerdi-rapporten, som han mener viser innovasjonspotensialet som oppstår ved å sammenkoble de fire store næringssektorene helse, marin, industri og landbruk til hverandre. Og til landets ledende forsknings- og universitetsmiljøer.
– Jeg håper at Høyre nå ser gjennom utkastet til strategien. Og får med det som kanskje er det aller viktigste fremover, nemlig helse.
Ny olje
Ottersen peker på at OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) har spådd bioøkonomi til å bli den nye oljen.
– Våre egne politikere er svært opptatt av nettopp dette. Når oljen utfases, vil de få fatt på bioøkonomiske næringer, ettersom bioøkonomi uomtvistelig vil bli en viktig næring, sier Ottersen.
– En bred og riktig definisjon er av bioøkonomi er nødvendig når vi nå må gå fra særstilling til omstilling.
Les mer om OECDs definisjon av bioøkonomi her.
– Helse skal med
Kristin Ørmen Johnsen (H), kommenterte Ottersens bemerkning under debatten. Da understreket hun at helseperspektivet skal ivaretas.
– Vi skal følge med på at helse ivaretas i bioøkonomistrategien, sier hun til Dagens Medisin etter seminaret.
Johnsen mener at helse og kunnskap bør være en del av en slik strategi. Hun legger til at dette ivaretas i forskningsmeldingen.

Regjeringens definisjon
«Bioøkonomien handler om omdannelse av biomasse til energi, mat, for, materialer, kjemikalier, fiber- og andre industriprodukter», skriver regjeringen om Nasjonal bioøkonomistrategi.
«Begrepet omfatter bl.a. skogbruk, jordbruk, fiskeri og havbruk, samt næringsvirksomhet knyttet til bærekraftig høsting og videreforedling av biomasse fra disse næringene».

Powered by Labrador CMS