– Må utnytte norske fortrinn

–  Helsedata er den neste oljen, sier leder for HelseOmsorg21-prosessen, John-Arne Røttingen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

KAN LYKKES: – Norge har gode forutsetninger for næringsutvikling av helseindustrien, mener John-Arne Røttingen. Foto: Per Corneliussen

ARENDAL:  – Om Norge skal hevde seg globalt innenfor helse må man utnytte norske fortrinn og konkurrere internasjonalt, fastslår John-Arne Røttingen, leder for HelseOmsorg21-prosessen,

 Gode forutsetninger
Røttingen, som er som er direktør for smittevern ved Folkehelseinstituttet, innledet på et seminar om HelseOmsorg21 og kommersialisering av forskning, under Arendalsuka fredag.

Han mener vi i Norge har gode forutsetninger for næringsutvikling av helseindustrien:

Gode forskningsmiljøer, konkurransedyktige lønninger for høyt utdannede og et mangfold av små og lovende bedrifter, er noen av suksessfaktorene Norge allerede er i besittelse av, framholdt Røttingen, som beskriver helsedata som «den neste oljen»:

– Må forenkle regelverk
Det er i helseregistre, helseundersøkelse, kliniske data og biobanker han mener Norge har sitt fremste fortrinn.

– Men vi må forenkle og forbedre regelverk for å øke utnyttelsen av helsedataene. Så er spørsmålet om helsedata kan kommersialiseres, sa han.
– Målene for HO21 er å bedre folkehelsen og ha grensesprengende forskning. I tillegg har vi et tredje bein å stå på: Vi har løftet frem næringsutvikling og nasjonal økonomisk utvikling. Også de offentlige aktørene, samt forskningsinstitusjonene må ha delansvar i å bidra til dette målet – sammen med de private aktørene, sa han.  

 Må konkurrere internasjonalt
–  Vi må styrke samarbeidet og utnytte de norske fortrinnene slik at vi sørger for å konkurrere internasjonalt i stedet for at vi konkurrerer «mellom Oslo og Bergen og Oslo og Trondheim».

Powered by Labrador CMS