INDUSTRI-SPONSING: Ny studie fant ingen sammenheng mellom del-sponsing fra legemiddelindustrien og sannsynligheten for å rapportere positivt utfall. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Færre studier med positivt utfall etter registrering

Etter år 2000, da alle kliniske studier skulle registreres i clinicaltrials.gov, falt andelen av studier med signifikant positivt primærendepunkt fra 57 til 8 prosent.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I alt 17 av 30 studier, 57 prosent, som ble publisert før år 2000, viste signifikant positivt resultat for primærendepunkt. Dette gjaldt studier publisert før beslutningen om at alle kliniske studier måtte registreres i clinicaltrials.gov.
For studier publisert etter dette, så bildet annerledes ut: Da var det bare 2 av 25 studier, 8 prosent, som kunne vise til positivt utfall.
Dette fremgår av en undersøkelse gjort blant store studier som er finansiert av National Heart Lung and Blood Institute (NHLBI).
Hypotese
Det var en sammenheng mellom studier som var registrert i clinicaltrials.gov og en trend mot funn som ikke støttet hypotesen, såkalt «null results».
Det var ingen endring i andelen av studier som sammenlignet behandling med placebo versus sammenligning med aktiv substans.

Og det var ingen sammenheng mellom del-sponsing fra legemiddelindustrien og sannsynligheten for å rapportere signifikant positivt utfall for intervensjon.
Studien er nylig publisert i PLoS One.

Powered by Labrador CMS