STRID: Irene Hope, Leder i Farmasiforbundet og Steinar Madsen, fagmedisinsk direktør i Statens Legemiddelverk (SLV), er uenige om butikkene bør selge paracetamol. Foto: Vetle Daler / Rune Thorstein

Pillestrid mellom Farmasiforbundet og SLV

– Legemiddelverket er på villspor, mener Farmasiforbundet. SLVs Steinar Madsen, tror imidlertid Farmasiforbundet «ikke tør si rett ut det de mener».

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Det er ingen hemmelighet at Farmasiforbundet er mot salg av legemidler i butikkene, skriver Steinar Madsen, fagmedisinsk direktør i Statens Legemiddelverk (SLV), i et blogginnlegg.
Monopol?
Madsen påpeker at han tror forbundet ikke tør si rett ut hva de mener. Nemlig at de «ønsker at apotekene skal ha monopol på alt salg av legemidler», skriver han i innlegget.
– I stedet prøver man å så tvil om ordningen er utrygg, fortsetter han.
Svar på blogg
Madsens innlegg er et svar på blogginnlegget «Legemiddelverket på villspor», av lederen i Farmasiforbundet, Irene Hope, publisert på Dagensmedisin.no.  
Klikk her for å lese Irene Hopes blogginnlegg «Legemiddelverket på villspor».
Må ta problemet på alvor
I innlegget skriver Hope at det «finnes ingen reell statistikk for hvor mange forgiftninger som skyldes paracetamol», og at en rekke forskere derfor roper varsko.
Hope viser i innlegget til en artikkel på trykk i forrige utgave av Farmasiliv, med overskriften «Legemiddelverket på kollisjonskurs med forskere».
– Jeg mener Madsen og Legemiddelverket må ta problemet på alvor og bidra til mer forskning knyttet til misbruk av smertestillende midler, skriver hun i blogginnlegget.
Avkrefter monopolønske
Lederen i Farmasiforbundet avkrefter at de ønsker at apotekene skal ha monopol på paracetamol-tablettene.
– Dette har ikke noe med monopol å gjøre, dette har med pasientsikkerhet å gjøre, sier Irene Hope til Dagens Medisin.
– Det handler om å ha trygghet og kundesikkerhet når man kjøper legemidler. Derfor er det viktig med fagpersonell som kan rådgi og veilede om legemidlene, i form av å forklare om bivirkninger, sier hun.
Etterspør norsk undersøkelse
– En nylig undersøkelse i Sverige viste en førti prosent økning i forgiftninger med paracetamol, sier Hope.
Lederen peker på at svenskene i etterkant av undersøkelsen i Sverige, har valgt å flytte paracet-tablettene tilbake til apotekene, fra butikkene.
– Det jeg etterspør, er at Legemiddelverket gjør en undersøkelse på om problemet er en realitet i Norge, slik som de har sett i Sverige.
Klikk her for å lese Steinar Madsens blogginnlegg «Paracetamol og monopol».

Powered by Labrador CMS