DØR: Ved Alzheimers sykdom blir nerveceller forandret og dør. Dette igjen gjør at hjernen blir gradvis mindre og mister funksjoner.  Foto: Illustrasjon, Colourbox

Studie: Hormonbehandling i overgangsalderen kan forebygge demens

Hormonbehandling til riktig tid kan forebygge demens, viser studie basert på HUNT-data. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Vi ønsket å undersøke effekt av hormonbehandling, startet før overgangsalderen, på form og størrelse av hippocampus. Dette er den viktigste hjernestrukturen i forhold til hukommelse, og samtidig av de tidligst rammede strukturene ved utvikling av Alzheimers sykdom, sier Carl Pintzka, lege, førsteforfatter og stipendiat ved Institutt for nevromedisin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitetet (NTNU).

Studien er publisert i Neurobiology of Aging.

Forskerne brukte data fra MR-kohorten i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT). Den består av 1006 menn og kvinner i alderen 50 til 66 år. 80 kvinner som hadde brukt hormonbehandling gjennom overgangsalderen ble sammenlignet med 80 kvinner som ikke hadde brukt dette. Kvinnene ble også matchet på alder og hodestørrelse.

– Større hippocampus
– Vi fant at kvinner som brukte hormonbehandling gjennom overgangsalderen hadde større volum av hippocampus enn kontrollene. Vi undersøkte også formen på hippocampus og fant at områdene der hormonbehandling hadde størst effekt er de samme områdene som er vist å bli først rammet ved utvikling av Alzheimers sykdom, sier Pintzka.

Fra før er det kjent at hormonbehandling er effektivt mot overgangsplager, men effekten av hormonbehandling på hjernen er omdiskutert.

– Kan beskytte mot demens
Pintzka påpeker at ingen av deltakerne hadde demens og at forskerne ikke vet hvor mange som har utviklet dette i etterkant av studien.
– Funnene våre viser at hormonbehandling har en positiv effekt på volum av hippocampus. Siden tidligere studier har funnet at mindre hippocampus-volum er knyttet til utviklingen av Alzheimers sykdom, peker våre funn på at hormonbehandling kan beskytte mot demens.

Kan ramme 136 millioner
Forekomsten av Alzheimers sykdom er raskt økende. Det er anslått at innen 2050 kan 136 millioner mennesker være rammet, ifølge World Alzheimer Report

– Dersom det viser seg at hormonbehandling i riktig dose og til riktig tid kan redusere risiko for Alzheimers sykdom kan det med andre ord være svært nyttig i et samfunnsmedisinsk perspektiv. Selv en liten risikoreduksjon vil potensielt kunne spare millioner av tilfeller, sier Pintzka.

Tidligere forskning
Studier på 90-tallet indikerte at hormonbehandling hadde en beskyttende effekt mot Alzheimers sykdom og hjernefunksjon generelt.

– Men dette snudde i 2002 da "Women's Health Initiative Memory Study" viste at kvinner som var over 55-60 år da de startet med hormonbehandling hadde både dårligere hukommelse og økt risiko for demens enn kontrollene. Siden den gang er forbruket av hormonbehandling mot overgangsplager i Norge mer enn halvert, sier Pintzka.

Etter denne studien har det kommet studier som indikerer at hormonbehandling har beskyttende effekter på hjernen om man starter rundt overgangsalderen, men at samme behandling kan være skadelig om kvinner starter senere enn noen år etter overgangsalderen.

– Fordi deltakerne i Women's Health Initiative Memory Study var 15-30 år etter overgangsalderen, var dette sannsynligvis for sent til å kunne forvente positiv effekt av hormonbehandlingen, sier Pintzka.

Powered by Labrador CMS