MER STABILT: Satsingen ved det svenske sykehuset førte til at pasienter fikk bedre blodsukkerkontroll.  Foto: Illustrasjon, Colourbox

Senket blodsukkeret med nye rutiner

Satsing mot pasienter med type 1-diabetes med dårlig blodsukkerkontroll, ga effekt ved svensk sykehus. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

For litt over ett år siden startet diabetesmottakerne ved Skaraborgs sykehus det såkalte Hissen-prosjektet. 

Målet var å hjelpe den gruppen pasienter med den dårligste blodsukkerkontrollen og halvere antall pasienter i denne gruppen. Satsingen hadde god uttelling og antall pasienter med HbA1c over 70 mmol/mol gikk fra 30 til 13 prosent, skriver svenske Dagens Medicin. 

Reduserte komplikasjon-risiko
For mer enn 75 pasienter ble risikoen for diabeteskomplikasjoner redusert betraktelig, noe som fører til sju millioner kroner spart i helseutgifter, ifølge prosjektets egne beregninger. 

Prosjektet går ut på å gi pasientene mer kunnskap om årsakene til høyt blodsukker. Informasjon om dette er blant annet slått opp på venterommene. Samtaler mellom pasienter blir tatt videre med inn i diskusjon med helsepersonell. 

Venterommet
– Pasientene begynner allerede i venterommet å fundere på sine egne årsaker til høyt blodsukker og diskuterer ofte med sine medpasienter. Vi bruker deretter samme underlag inne på rommet og prater med pasientene om deres blodsukker, sier Elisabeth Källqvist, diabetessykepleier ved Skaraborgs sykehus, til Dagens Medicin. 

Prosjektet fokuserte på at helsepersonell og pasienter skal bruke samme ord og uttrykk for å beskrive utfordringer rundt høyt blodsukker. De ansatte opplevde at pasientene skjemtes mindre over høye blodsukkerverdier når de var i stand til å sette dem i en sammenheng. 

Lærer å regne
Pasientene fikk også opplæring i å regne karbohydrater i mat og drikke, og regne ut hvor mye måltidsinsulin det krever. Med tilgang til en ny type blodsukkermåler som viser kurver, kan pasientene se sine blodsukkerverdier gjennom døgnet. 

– Det blir tydelig hvordan mat, stress og insulin påvirker blodsukkeret. Apparatet viser også trendpiler om blodsukkeret er på vei opp eller end. Det er et veldig pedagogisk hjelpemiddel, sier Elisabeth Källqvist til Dagens Medicin

Prosjektet er finansiert av Sveriges kommuner og landsting (SKL) og Vestre Gøtelandsregionen. 

Powered by Labrador CMS