KUNNSKAP: En tredjedel av de spurte transpersonene mener helsepersonell kan for lite om trans-spørsmål.  Foto: Illustrasjon, Colourbox

– Spør transpersoner hvilket pronomen du skal bruke

Transpersoner opplevde at helsepersonell brukte feil pronomen, kommer det frem i en rapport fra svenske folkehelsemyndigheter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Hvis du er usikker på hvilket pronomen og navn du skal bruke, så spør pasienten, sier overlege og psykiater Cecilia Dhejne til Dagens Medicin.

Dhejne er medisinsk ansvarlig ved Centrum för Andrologi och Sexualmedicin, CASM, ved Karolinska i Huddinge.

Hun treffer daglig transpersoner gjennom sitt arbeid og bekrefter at helsepersonell iblant har vanskelig for å se bort fra kjønnsbyttet hos pasienten når pasienten oppsøker helsevesenet av andre årsaker.

– Ofte blir det fokus på personenes kjønnsidentitet i stedet for det brukne benet eller halsbetennelsen som pasienten søker hjelp for, sier hun.

Spurte 800 transpersoner
Totalt 800 transpersoner har svart på spørsmål i studien til folkehelsemyndighetene. En tredjedel av de spurte opplevde at helsepersonell vil hjelpe til, men at de mangler kunnskap i transspørsmål. Det kan også gjelde spesialiserte klinikker som enheter for kjønnskorrigering, skriver Dagens Medicin.

Nummer i stedet for navn
Dhejne beklager at de gjorde det på feil måte også ved hennes arbeidsted. Der brukte de tidligere det pronomenet som ble rett i forhold til personnummeret. Nå har de i stedet startet med å spørre pasienten hvilket pronomen de ønsker man skal bruke.

Dhejne trekker frem et positivt eksempel fra Västerås, der man har begynt å gi pasientene et nummer. Da roper man opp et nummer på venterommet, i stedet for navn.

Powered by Labrador CMS