FLERE KVINNER: Det er høyere forekomst av fedme blant lavt utdannede kvinner enn menn i land med høy BNP, viser ny studie.  Foto: Illustrasjon, Coloubox

Fant fedmeforskjeller mellom kjønn

Lavt utdannede kvinner i rike land kommer dårligere ut enn menn, viser kartlegging av fedme, utdanning og økonomi i 70 land.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Målet med studien ved Folkehelseinstituttet (FHI) var å teste hypotesen om at assosiasjonen mellom fedme og utdanning er avhengig av bruttonasjonalprodukt.

Altså om det er slik at i fattige land er fedme mer vanlig blant de med høy utdanning, mens i rike land er fedme mer vanlig blant de med lav utdanning.

Studien er publisert i Journal of Epidemiology and Community Health  og finansiert av FHI.

Inkluderte også høykostnadsland
Forskerne har inkludert flere og mer oppdaterte data enn hva som er blitt gjort i tidligere studier. Totalt ble data fra 70 land inkludert.

Tidligere har det vært mest fokus på lav – og mellomkostland. Nå ble også en rekke høykostnadsland inkludert.

Forskerne har også laget relative utdanningskategorier for å prøve å ta hensyn til at utdanning kan ha ulik betydning i ulike land. Målene som ble brukt var bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger, selvrapportert høyde og vekt, og utdanning. Bekrefter hypotese

– Funnene våre bekrefter hypotesen om at fedme har høyest forekomst blant lavt utdannede i rike land, og høyest forekomst blant høyt utdannede i fattige land, sier Jonas Minet Kinge, førsteforfatter og forsker ved Folkehelseinstituttet.

Kinge er også førsteamanuensis ved avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo.

Fant ulikheter mellom kjønn
I studien fant Kinge og kollegene også noe mer markante funn blant kvinner enn blant menn.

– Når BNP øker, øker også forekomsten av fedme blant lavt utdannede kvinner. En slik økning finner vi ikke blant høyt utdannede kvinner. Lignende resultater fant vi for menn, men utdanningsforskjellene er ikke så markante som blant kvinner.

Forskerne har et øyeblikksbilde fra hvert land og kan ikke si noe om utvikling over tid i det enkelte land. Kinge understreker at de ikke har sett på årsakssammenhenger, men har gjort en sammenstilling av data for økonomi, fedme og utdanning.

Et annet forbehold ved studien er at det er brukt selvrapportert høyde og vekt, noe som ikke er optimalt.

Leter etter forklaringer
Forskerne leter fortsatt etter mekanismer som kan forklare den omvendte assosiasjonen mellom fedme og utdanning avhengig av økonomi.

– Vi kan ikke si sikkert hvorfor dette skjer, men tidligere litteratur har forsøkt å forklare mulige årsaker, sier Kinge og viser til følgende:

– Det kan være slik at når land blir rikere, kan flere folk bruke biler og busser i stedet for å gå. Det blir også mer bruk av maskiner på arbeidsplassene og dermed en reduksjon i fysisk arbeid. Økte inntekter kan brukes til å kjøpe mat. Personer med lav utdannelse og lav lønn i fattige land har ikke råd til nok mat. Når landet er rikt har personer med lav utdannelse og lav lønn mulighet til å kjøpe mer mat. Det er studier som tyder på at de med lav utdanning kjøper relativt mer energirik mat, som ofte er billigere enn annen mat.

Powered by Labrador CMS