ØKT DØDELIGHET: Generelt har pasienter med hoftebrudd tre til fem ganger høyere dødelighet enn normalbefolkningen. Foto: Colourbox

Lav utdanning øker dødeligheten for hoftebruddpasienter

Hoftebruddpasienter med høy utdanning har 20 prosent lavere dødelighet enn pasienter med lav utdanning, ifølge ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Studien inkluderer 56.269 pasienter som har hatt hoftebrudd og er publisert i Journal of Bone and Mineral Research.

– I utgangspunktet er risikoen for død tre til fem ganger høyere blant pasienter med hoftebrudd, sammenlignet med normalbefolkningen, sier førsteforfatter Tone Kristin Omsland ved Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo.

Overraskende resultater
Forskerne ble overrasket over hvor stor innvirkning utdanningsnivået hadde på risikoen.

Når de sammenlignet pasienter med kun grunnskolenivå med pasienter med høyskole- eller universitetsutdannelse, kom forskjellene tydeligst fram.

– Hoftebruddpasienter med høyskole- eller universitetsutdannelse hadde hele 20 prosent redusert risiko for å dø, sammenlignet med pasienter med kun grunnskoleutdannelse. Dette er overraskende, sier hun.

Oppfølging
Pasientene ble fulgt i opptil ni år.

– Forskjellen i risiko fulgte samme mønster hele veien, sier Omsland.

De absolutte forskjellene i dødelighet etter utdanningsnivå var mye større i hoftebruddgruppen enn de er i normalbefolkningen, selv om man også der ser at høy utdanning reduserer dødeligheten.

– Vi kan ikke si hva årsaken er. Vi har sett på om pasienter med lav utdannelse har større grad av andre sykdommer, som øker dødeligheten, men når vi korrigerte for komorbiditet slo det ikke ut på resultatet, sier Omsland.

Kan ha andre sykdommer
Hun påpeker at pasientene likevel kan ha andre sykdommer, som ikke ble registrert ved innleggelse, slik at dette punktet muligens kan forklare noe av forskjellen.

– Vi tror likevel ikke det kan forklare hele forskjellen i risiko, sier hun.

Ulikheter i familiesammensetning påvirket heller ikke resultatene i studien.

Må se på tiltak
Hun sier det vil være viktig å studere hva som kan gjøres for å utligne de sosiale forskjellene.

– Dette er en gruppe som har høy dødelighet i utgangspunktet, og vi må se nærmere på hvorfor de utdanningsmessige forskjellene er så store akkurat blant hoftebruddpasientene, sier Omsland.

Powered by Labrador CMS