– Småbarn i dag får nok bedre beskyttelse mot solen enn da risikofaktorene for føflekkreft ikke var kjent, sier overlege Ingrid Roscher. Foto: Colourbox

Nordmenn vet minst om føflekkreft–risiko

Nordmenn vet mindre om risikoen ved å bli solbrent som barn enn svensker, dansker og nord-irer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en spørreundersøkelse som er foretatt på telefon i Sverige, Danmark, Norge og Nord-Irland. Undersøkelsen, som nylig er publisert i European Journal of Public Health, ble gjennomført i 2011 blant 8355 voksne som var 50 år eller eldre.

Forskerne ville undersøke hva befolkningen vet om risikofaktorer for og symptomer på føflekkreft.

Nordmenn visste minst
Bare 63 prosent av alle de som ble spurt var klar over risikoen ved å bli solbrent som barn, mens langt flere var klar over at solarium var en risikofaktor for føflekkreft.

Nordmenn hadde aller minst kunnskap om farene ved å bli solbrent som barn. De visste også mindre om farene ved å bruke solarium enn respondentene fra de andre landene.

– Ikke høy bevissthet
– Jeg har inntrykk av at mange voksne ikke har en veldig høy bevissthet om risikofaktorer for føflekkreft, om solvett og det å kjenne huden sin, sier overlege Ingrid Roscher ved Hudavdelingen på Oslo universitetssykehus Rikshospitalet,

Roscher understreker at hun ikke kjenner studien og at hun snakker ut fra klinisk erfaring.

Bedre i dag
Undersøkelsen er gjennomført i 2011 hos folk som den gang var 50 år eller eldre.

– Disse kan jo allerede ha voksne barn, som har rukket å bli solbrent flere ganger som barn og unge. Hvordan tror du kunnskapen om risikofaktorer er i dag?

– De fleste av de pasientene vi får i dag var barn på et tidspunkt da risikofaktorene for føflekkreft ikke var kjent. Småbarn i dag får nok bedre beskyttelse. Samtidig viser undersøkelser fra Kreftforeningen at foreldre i 40-årene beskytter barna, men ikke seg selv i tilstrekkelig grad, svarer Roscher.

Solarium kreftfremkallende
Roscher sier det er viktig å være ute og nyte solen.

– Men vi må anpasse solmengden til vår hudtype: jo lysere hud vi har, jo mindre sol tåler vi, sier hun.

Solarium bør man derimot ikke bruke.

– Bruk av solarier gir store doser UVA-stråling, og brunfargen fra UVA-strålingen har ingen beskyttende effekt. Solarium øker risikoen for både føflekkreft og andre typer hudkreft, spesielt for de under 35– årsalderen. Dessverre er det fremfor alt de unge som bruker solarium. Flere land har innført eller kommer til å innføre totalforbud mot solarium av den grunn, sier hun.

Eldre menn vet minst
Studien viste at det å være mann over 70 år, det å bo alene og det å ha lav utdanning, var faktorer som var assosiert med lite kunnskaper om føflekkreft.

Forskerne mener det er nødvendig å sørge for at befolkningen vet mer om risikofaktorer for føflekkreft, spesielt risikoen ved å bli solbrent som barn.

Handle ut fra kunnskap
Roscher sier at selv om kunnskapen om føflekkreft kanskje er blitt høyere de siste årene, er det også snakk om å handle ut fra kunnskap.

– Man gjør ikke som man vet. Jeg tror det fortsatt er for lite kunnskap om risikofaktorer for føflekkreft og hudkreft, men det handler også om at folk ikke setter kunnskapen ut i praksis, ser hun.

Flere typer hudkreft
Føflekkreft er den farligste typen hudkreft. Det finnes dessuten andre typer hudkreft, de vanligste er basalcellekreft og plateepitelkreft.

– Disse er ca 15 ganger mer vanlig enn føflekkreft, og selv om de ikke er dødelige, innebærer de en stor belastning for den enkelte og en stor kostand for samfunnet, kommenterer hun.

Solbrenthet og solarium øker også risikoen for disse typer hudkreft.

Powered by Labrador CMS